Szybkie sałatki z pieczonych warzyw.
Upiekłam je na jednej płycie w piekarniku. Moja jest nieco ekstrawagancka, gdyż z brukwi, która jest zapomnianym warzywem. Ja zasadziłam w tym roku brukiew w ogrodzie. Okazała się bardzo smaczna.
Przypomina trochę w samu bataty. Zamiast brukwi możecie użyć batatów lub zwykłych ziemniaków sałatkowych.
Świąteczna sałatka na sałacie
- 1 duża brukiew (lub batat upieczony w piekarniku)
- 1 jabłko
- 1 por
- 1 sałata lollo bianco
- 5 dag żurawiny suszonej
- 4 łyżki majonez dekoracyjnego
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- sól do smaku
- pieprz czarny zmielony do smaku
Batat upieczony w piekarniku obierz, pokrój na pół cm plasterki.
Wytnij kilka gwiazdek do dekoracji, resztę pokrój w kostkę.
Obierz jabłko, oczyść pora po czym odetnij korzenie i zieloną część.
Pokrój jabłko i białą część pora w kosteczkę. Skrop jabłko sokiem z pomarańczy.
Trzy łyżki majonezu wymieszaj z łyżką musztardy po czym dodaj je do sałatki.
Dodaj żurawinę i zmielone orzechy. Wymieszaj.
Dopraw sałatkę solą i pieprzem.
Porcje sałatki ułóż na liściach sałaty,
udekoruj gwiazdkami. Sałatkę podaj jako dodatek do świątecznych mięs lub ryb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz