W temacie truskawek wciąż jeszcze....truskawki w wytrawnej wersji.
Na nasz bazarek zajechali górale i przywieźli bunc w wersji świeżej i wędzonej.
Wyglądały serki tak zachęcająco, że skusiłam się na dwa kawałki z każdej wersji.
Nie zawiodłam się. Smakowały wyśmienicie!
Sałatka z buncem i truskawkami
Strony
▼
30 czerwca 2015
Wątróbka w truskawkach i agreście
Dziś nietypowe połączenie, bo ciągle truskawkowo mi...
Pyszne danie dla tych, którzy lubią wątróbkę.
MG przepada za nią, ja tylko lubię i to taką z dużą ilością dodatków.
Ta wątróbka smakowała bardzo interesująco.
Wątróbka w truskawkach i agreście
Pyszne danie dla tych, którzy lubią wątróbkę.
MG przepada za nią, ja tylko lubię i to taką z dużą ilością dodatków.
Ta wątróbka smakowała bardzo interesująco.
Wątróbka w truskawkach i agreście
- 600 g wątróbki cielęcej lub wieprzowej
- 250 g truskawek
- garść niedojrzałego agrestu
- 1 łyżka miodu
- 2 cebule
- sól, pieprz do smaku
- jałowiec
- liście sałaty rzymskiej
- 1 łyżka masła sklarowanego
Umyj truskawki i agrest. Obierz je. Agrest wsyp do rondelka. Podlej odrobiną wody i dodaj miód. Gdy zacznie się gotować dodaj truskawki i duś kilka minut by owoce zmiękły.Obierz cebule.
Pokrój je w piórka i zaszklij na rozgrzanym na patelni maśle.Zdejmij na bok cebulkę po czym przesmaż z obydwu stron oczyszczona i pokrojona w 1cm. plastry wątróbkę.
Dodaj cebulę, przesmażone owoce i na małym ogniu duś wątróbkę do chwili aż dojdzie i z środka nie będzie wypływała krew. Na końcu oprósz solą, pieprzem i rozgniecionym jałowcem.
Podawaj na liściach sałaty rzymskiej.
Dodaj cebulę, przesmażone owoce i na małym ogniu duś wątróbkę do chwili aż dojdzie i z środka nie będzie wypływała krew. Na końcu oprósz solą, pieprzem i rozgniecionym jałowcem.
Podawaj na liściach sałaty rzymskiej.
Arbuzowe orzeźwienie
Zbliżają się upały...
Proponuję schłodzonego arbuza w szklaneczce z linonką i szczyptą chilli.
Arbuzowe orzeźwienie
Obierz miąższ arbuza ze skóry i pestek krojac go odpowiednio w plastry.
Cztery plasterki pozostaw do dekoracji.
Włóż miąższ arbuza do wysokiego naczynia i zmiksuj go za pomoca blendera.
Dodaj sok z limonki, syrop z agawy do smaku.
Ilość syropu zależy od tego jak słodkiego użyliśmy arbuza.
na końcu dodaj szczyptę chilli.
Podawaj w szklaneczkach po schłodzeniu udekorowane listkami mięty .
Proponuję schłodzonego arbuza w szklaneczce z linonką i szczyptą chilli.
Arbuzowe orzeźwienie
- 1/2 średniego arbuza
- sok z 1 limonki
- syrop z agawy do smaku
- szczypta chilli
- listki mięty do dekoracji
Obierz miąższ arbuza ze skóry i pestek krojac go odpowiednio w plastry.
Cztery plasterki pozostaw do dekoracji.
Włóż miąższ arbuza do wysokiego naczynia i zmiksuj go za pomoca blendera.
Dodaj sok z limonki, syrop z agawy do smaku.
Ilość syropu zależy od tego jak słodkiego użyliśmy arbuza.
na końcu dodaj szczyptę chilli.
Podawaj w szklaneczkach po schłodzeniu udekorowane listkami mięty .
28 czerwca 2015
Chlebek PITA
W tym tygodniu Dobrawa ;)zaprosiła nas do wypieku chlebków PITA!
Napisała na FB to co poniżej.
Choć miałam bardzo mało czasu udało mi się dołączyć do akcji, bo od dawna chciałam taki chlebek wypiec. No i udało się świetnie! Chlebki upiekły się świetnie i są przepyszne!
Poniżej zdjęcia przepis i tekst Dobrawy :)
Wprawimy się przed letnim grillowaniem, a taki chlebek doskonale wpasuje się w klimat wakacji :D
Pieczemy z przepisu od "Moje Wypieki" http:// www.mojewypieki.com/post/ chlebek-pita
cytuję przepis:
"Składniki na 10 sztuk:
3 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 i 1/4 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części (około 75 g każda), uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 - 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 - 40 minut).
W międzyczasie zacząć rozgrzewać kamień (do pizzy) w piekarniku (220ºC). Jeśli nie posiadamy kamienia do pizzy kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę.
Wyrośnięte chlebki pita kłaść na rozgrzany kamień (lub blachę) i piec w temperaturze 220ºC przez około 12 - 14 minut lub do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe można rozkroić i dowolnie nadziewać.
Uwaga: w wersji razowej połowę mąki pszennej zastępujemy mąką pszenną razową.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego "
Moje chlebki podałam z wędzoną makrelą, buncem, czerwoną cebula i sałata lodową.
Pyszna kompozycja połączona pikantnym sosem pomidorowym.
Foto relacja:
Kula ciasta po wyrobieniu
Placki przed pieczeniem
Posiekana wędzona makrela
Bunc wędzony.
Sładniki farszu przed dodaniem sałaty lodowej
Chlebek z farszem z całej okazałości.
Napisała na FB to co poniżej.
Choć miałam bardzo mało czasu udało mi się dołączyć do akcji, bo od dawna chciałam taki chlebek wypiec. No i udało się świetnie! Chlebki upiekły się świetnie i są przepyszne!
Poniżej zdjęcia przepis i tekst Dobrawy :)
Wprawimy się przed letnim grillowaniem, a taki chlebek doskonale wpasuje się w klimat wakacji :D
Pieczemy z przepisu od "Moje Wypieki" http://
cytuję przepis:
"Składniki na 10 sztuk:
3 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 i 1/4 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut).
Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części (około 75 g każda), uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 - 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 - 40 minut).
W międzyczasie zacząć rozgrzewać kamień (do pizzy) w piekarniku (220ºC). Jeśli nie posiadamy kamienia do pizzy kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę.
Wyrośnięte chlebki pita kłaść na rozgrzany kamień (lub blachę) i piec w temperaturze 220ºC przez około 12 - 14 minut lub do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe można rozkroić i dowolnie nadziewać.
Uwaga: w wersji razowej połowę mąki pszennej zastępujemy mąką pszenną razową.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego "
Moje chlebki podałam z wędzoną makrelą, buncem, czerwoną cebula i sałata lodową.
Pyszna kompozycja połączona pikantnym sosem pomidorowym.
Foto relacja:
Kula ciasta po wyrobieniu
Placki przed pieczeniem
Posiekana wędzona makrela
Bunc wędzony.
Sładniki farszu przed dodaniem sałaty lodowej
Chlebek z farszem z całej okazałości.
Wypiekali chlebki wraz ze mną:
Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami
Jak obiecałam drugi słodki przepis, ale nie tak bardzo....bo z nutą kwasnego rabarbaru.
Przepis ekspresowy, bo z ciasta francuskiego, które lubie mieć w lodówce na podorędziu.
Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami
Umyj i obierz truskawki. Zasyp je cukrem i odstaw na 15 minut.
Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Wysmaruj masłem foremki do muffinek.
W każdej foremce umieść kwadrat ciasta . Upiecz je wg. wskazań na opakowaniu.
ostudź.
Truskawki przesmaż krótko ze szczyptą kardamonu. Ostudź .
Ubij kremówkę.
Na dno każdej babeczki włóż po pół łyżeczki marmolady.
Nałóż porcję bitej śmietany.
Na górze ułóż truskawki razem z powstałym sosem. Udekoruj babeczki listkami mięty.
Przepis ekspresowy, bo z ciasta francuskiego, które lubie mieć w lodówce na podorędziu.
Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami
- 1 płat ciasta francuskiego
- masło sklarowane do wysmarowania formy
- 250 ml kremówki
- 500 g truskawek
- 3 łyżki brazowego cukru
- szczypta kardamonu
- marmolada rabarbarowo-truskawkowa (lub inna kwaśna)
- listki mięty do dekoracji
Umyj i obierz truskawki. Zasyp je cukrem i odstaw na 15 minut.
Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Wysmaruj masłem foremki do muffinek.
W każdej foremce umieść kwadrat ciasta . Upiecz je wg. wskazań na opakowaniu.
ostudź.
Truskawki przesmaż krótko ze szczyptą kardamonu. Ostudź .
Ubij kremówkę.
Na dno każdej babeczki włóż po pół łyżeczki marmolady.
Nałóż porcję bitej śmietany.
Na górze ułóż truskawki razem z powstałym sosem. Udekoruj babeczki listkami mięty.
Kostka truskawkowa
Truskawkowo mi ... wciąż. Dziś będzie słodko! Najpierw o cieście w stylu poczciwej W-Z-tki z masą truskawkową.
Ciasto podałam z truskawkami.
Kostka truskawkowa
- ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2/3 szklanki cukru
- 2 duże jaja
- 1 pełna szklanka przecieru jabłkowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masa: 300 ml kremówki
- 50 dag twarożku śmietankowego (lub mascarpone)
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka żelatyny
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 szklanka zmiksowanych truskawek
- polewa: stopiona czekolada deserowa
- biała czekolada (50 g)
- 1 łyżeczka galaretki truskawkowej
- 1 łyżeczka masła
- dodatkowo truskawki do przybrania (około 1/2 kg)
Po wystudzeniu przekrój ciasto na 2 blaty. Rozpuść galaretkę z dodatkiem łyżki żelatyny w szklance wody. Odstaw do ostudzenia. Ubij kremówkę. Do serka dodaj zmiksowane truskawki. Dodaj do masy tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę. Po wymieszaniu przełóż masą ciasto.
Górną część ciasta polej stopioną czekoladą.
Przygotuj polewę truskawkową.
Jedną łyżkę galaretki rozpuść w 1 łyżce gorącej wody.
Dodaj masło i biała czekoladę - rozpuść je mieszając w kąpieli wodnej tak by powstała różowa.
Polej ciasto różową czekoladą.
Odstaw ciasto na kilka godzin w chłodne miejsce.
Podaj je pokrojone w kwadraty z dodatkiem truskawek.
Śniadanko z twarożkiem, truskawką i musli
U mnie ciągle truskawkowo.... na śniadanie, podwieczorek a nawet obiad czasami.
Pogoda niezbyt sprzyja moim truskawkom ogrodowym, są trochę przesuszone, więc używam ich do przetworów.
Świetnie smakują lekko przesmażone z cukrem i szczyptą kardamonu.
Takich właśnie używam do śniadania.
Śniadanko z twarożkiem, truskawką i musli
Pogoda niezbyt sprzyja moim truskawkom ogrodowym, są trochę przesuszone, więc używam ich do przetworów.
Świetnie smakują lekko przesmażone z cukrem i szczyptą kardamonu.
Takich właśnie używam do śniadania.
Śniadanko z twarożkiem, truskawką i musli
27 czerwca 2015
Owsianka z musem truskawkowym i twarogową kulką
Trochę było o zdrowych deserach, dziś o czerwcowych śniadaniach.
Truskawki, truskawki .... trzeba je jeść teraz, bo za chwilę będzie już po sezonie.
Miałam pod ręką owsiankę z jabłkiem i cynamonem firmy "Kupiec". Z truskawką skomponowała się bardzo dobrze.
Owsianka z musem truskawkowym i twarogową kulką
(2 porcje)
Na owsiankę wlej po połowie musu truskawkowego. Na górze ułóż kulkę twarogu i listek mięty.
Truskawki, truskawki .... trzeba je jeść teraz, bo za chwilę będzie już po sezonie.
Miałam pod ręką owsiankę z jabłkiem i cynamonem firmy "Kupiec". Z truskawką skomponowała się bardzo dobrze.
Owsianka z musem truskawkowym i twarogową kulką
(2 porcje)
- 4 łyżki owsianki jabłko i cynamon
- 40 dag truskawek
- plaster twarogu wiejskiego (ok. 10 dag)
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- listki mięty do dekoracji
- cynamon do posypania
Do dwóch szklaneczek wsyp po dwie łyżki płatków owsianych. Zalej je wrzątkiem do poziomu płatków odczekaj kilka minut do chwili aż zmiękną.
Umyj i obierz truskawki.
Zmiksuj je blenderm na gładki mus.
Do twarożku dodaj jogurt i rozgnieć go dokładnie.
Zrób z twarożku dwie kulki.
Oprósz cynamonem.
22 czerwca 2015
Budyń CHIA z jeżynami i kokosem
21 czerwca 2015
Koktajl porzeczkowy z CHIA
Nasiona szałwii hiszpańskiej świetnie sprawdzają się jako dodatek do koktajli.
Koktajl porzeczkowy z CHIA
Nasiona zalej nektarem porzeczkowym. Odstaw je do lodówki na kilka godzin.
Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj. Dodaj miód do smaku jesli trzeba.
Rozlej koktajl do szklaneczek. Podawaj udekorowane gałązkami mięty.
Koktajl porzeczkowy z CHIA
- 200 ml nektaru porzeczkowego
- 200 ml mleka kokosowego
- 3 łyżeczki nasion chia
- miód płynny do smaku
- gałązki mięty do dekoracji
Nasiona zalej nektarem porzeczkowym. Odstaw je do lodówki na kilka godzin.
Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj. Dodaj miód do smaku jesli trzeba.
Rozlej koktajl do szklaneczek. Podawaj udekorowane gałązkami mięty.
Pudding kokosowy z chia i marakują
Chia z mlekiem sojowym i mandarynką
Dziś o nasionkach w których się zakochałam. Chia - szałwia hiszpańska.
Nie będę wam przepisywała info o cudownych właściwościach tych małych ziarenek, a jest ich sporo. Zajrzyjcie do Wikipedii.
Wykonanie deserów na bazie chia jest banalnie proste, jeśli komuś nie przeszkadza lekka galaretkowatość nasion po ich napęcznieniu - na pewno je polubi.
W ostatnim czasie przygotowałam kilka deserów z chia najzdrowszych bo bez cukru.
Na początek pudding chia z mandarynką.
Chia z mlekiem sojowym i mandarynką
Do litrowego słoika wlej mleko sojowe waniliowe. Dodaj nasiona Chia i miód akacjowy . Zakręć słój i wstrząśnij wielokrotnie .
Wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Przełóż masę do kieliszków. Ułóż na górze filety mandarynek.
Udekoruj gałazkami mięty. Podawaj desery od razu póki masa jest schłodzona.
Nie będę wam przepisywała info o cudownych właściwościach tych małych ziarenek, a jest ich sporo. Zajrzyjcie do Wikipedii.
Wykonanie deserów na bazie chia jest banalnie proste, jeśli komuś nie przeszkadza lekka galaretkowatość nasion po ich napęcznieniu - na pewno je polubi.
W ostatnim czasie przygotowałam kilka deserów z chia najzdrowszych bo bez cukru.
Na początek pudding chia z mandarynką.
Chia z mlekiem sojowym i mandarynką
- 200 ml mleka sojowego waniliowego
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżka płynnego miodu akacjowego
- filety z 4 mandarynek lub gotowe z puszki
- listki mięty do dekoracji
Do litrowego słoika wlej mleko sojowe waniliowe. Dodaj nasiona Chia i miód akacjowy . Zakręć słój i wstrząśnij wielokrotnie .
Wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Przełóż masę do kieliszków. Ułóż na górze filety mandarynek.
Udekoruj gałazkami mięty. Podawaj desery od razu póki masa jest schłodzona.
8 czerwca 2015
Rulony naleśnikowe z truskawkami
Młoda kapusta z niedźwiedzią nutą.
7 czerwca 2015
Czosnek niedźwiedzi. Sos niedźwiedzi z kopytkami.
Wiosna i początek lata to cudny okres kulinarny. Tyle wspaniałości wyrasta w ogrodzie!
Jedną z nich jest czosnek niedźwiedzi. Jest delikatniejszy w smaku od zwykłego i podobno zdrowszy ze względu między innymi na związki siarki w nim zawarty.
Wymyśliłam sobie tej wiosny pyszny sos z czosnkiem niedźwiedzim.
Smakuje świetnie zarówno z makaronem jak i kopytkami.
Sos niedźwiedzi z kopytkami
Jedną z nich jest czosnek niedźwiedzi. Jest delikatniejszy w smaku od zwykłego i podobno zdrowszy ze względu między innymi na związki siarki w nim zawarty.
Wymyśliłam sobie tej wiosny pyszny sos z czosnkiem niedźwiedzim.
Smakuje świetnie zarówno z makaronem jak i kopytkami.
Sos niedźwiedzi z kopytkami
5 czerwca 2015
Deser z ciasteczkiem zbożowym.
Dziś o pysznych zbożowych ciasteczkach. Warto mieć zapasik w puszce.
Takie ciasteczka wzbogacą nawet najskromniejszy deserek.
Wystarczy budyń czekoladowy, trochę domowej roboty dżemu, konfitury lub owoców w lekkim syropie i ...ciasteczka. Jeśli nie macie upieczonych swoich, te malutkie ciasteczka firmy "Kupiec" idealnie się do tego nadają.
Deser z ciasteczkiem zbożowym.
2 czerwca 2015
Botwinka z ryżem i wkładką mięsną
Jeszcze raz o botwince, tym razem ugotowanej na solidnym bulionie wołowym z dodatkiem ryżu. Zupa jest syta i w zupełności może nasycić Twój brzuszek w porze obiadu.
Botwinka z ryżem i wkładką mięsną
Obierz botwinkę. Liście i buraczki pokrój drobno.
Włóż botwinkę do garnka. Zalej bulionem, dodaj pieprz ziołowy i gotuj do miękkości.
Dopraw zupę solą i pieprzem, Dodaj sok z cytryny i miód.
Gotowane mięso pokrój w paski.
Wyłóż mieso i ryż na talerze. Zalej goracą zupą. podawaj od razu.
Botwinka z ryżem i wkładką mięsną
- 1 pęczek botwinki
- 1,5 litr rosołu wołowego
- gotowane mięso z rosołu
- 8 łyżek ugotowanego ryżu
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Obierz botwinkę. Liście i buraczki pokrój drobno.
Włóż botwinkę do garnka. Zalej bulionem, dodaj pieprz ziołowy i gotuj do miękkości.
Dopraw zupę solą i pieprzem, Dodaj sok z cytryny i miód.
Gotowane mięso pokrój w paski.
Wyłóż mieso i ryż na talerze. Zalej goracą zupą. podawaj od razu.