Przepis ekspresowy, bo z ciasta francuskiego, które lubie mieć w lodówce na podorędziu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEha76Y8qEpE2O0Aw4_3VsntDgcWKGmqQYGi3ml1AyNExfrftuJh_rOxxg3XZXT0WeAI4pCgfLmQ8uF9R9K7BUICxLcZe0AgKVVt1-wOeKeoazPR6ZcYgjmyixU8PcJynZxT2h-AimSMQ-9C/s280/CiasTrus.jpg)
Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami
- 1 płat ciasta francuskiego
- masło sklarowane do wysmarowania formy
- 250 ml kremówki
- 500 g truskawek
- 3 łyżki brazowego cukru
- szczypta kardamonu
- marmolada rabarbarowo-truskawkowa (lub inna kwaśna)
- listki mięty do dekoracji
Umyj i obierz truskawki. Zasyp je cukrem i odstaw na 15 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFWFaHsoFSKB_awE2HRZnu0z-VM390ul0QvvlMYuqwO4bLvJjusZpZjoblxAXnvCJ_TOyOprBOJCWjuleo9msgN1Xp1nAlL3dlokamJYapTDZMshXG9jqvYcKzokmfNfhg2z1uenmxwV8Z/s200/CiasTrus1.jpg)
W każdej foremce umieść kwadrat ciasta . Upiecz je wg. wskazań na opakowaniu.
ostudź.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhe7Ja5AaIptSljQewMswxDNjE1vLMNOCaWxd6DlTTQbJOVH-RmM8haPifeZejpgZjF6tlXTaoVSKloea4pAgE7uHdpBD3UYEA4IUTf1pxlmXCi4Nq8xBvE2GHLvPxt0OH532yZSrEDxVMI/s200/CiasTrus02.jpg)
Truskawki przesmaż krótko ze szczyptą kardamonu. Ostudź .
Ubij kremówkę.
Na dno każdej babeczki włóż po pół łyżeczki marmolady.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7ZB5-sERuvVjYJGjtfz8LLExpVBDChzyxu2vmp0oPY0sp7s1wSVry6pGg-fe8jHLeNcEGB-_eEpbmIS9SxksCRHE5YFaCuu5rSyI9nuR0fjokbPp6kQveEojKnlPtKL4VYI5Rr8RqwyfZ/s280/CiasTrus3.jpg)
Nałóż porcję bitej śmietany.
Na górze ułóż truskawki razem z powstałym sosem. Udekoruj babeczki listkami mięty.
Bardzo apetyczne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuń