Eksperyment dodania czosnku do młodej kapusty powiódł się znakomicie - wszystkim smakowała, więc podaję przepis.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6KNtXyLOaSZ_F9IpIt7ghXYAssyrow0BPHESkDvrbHq0JBvfseGLmzfYU1h1ZvXFEHLD3WYLJkSdOIjq8Kbx3rrhR6_rLo-dBznuhtsjJTz-GthPh-uorxjqFaT2Vrd9rNsC978SRwRT7/s280/KapMnisz.jpg)
Młoda kapusta z niedźwiedzią nutą.
- 1 młoda kapusta
- pęczek czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka syropu mniszkowego z imbirem
- 1 cebula
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 łyżeczka tymianku
- sok z cytryny do smaku
- sól i pieprz do smaku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6ZfF7Ogs1-R5UxnsDxas28sb9JbJVhxisjDjXp6JfDa3dYzbArorSgM7CuIIyeuck0T4t3aKzUov_yyRhEsP9chxfqtYFLTlUs_QmBXjvywFabJdXfJm3A2lH9EFu_q_n7zs7KMWAdvad/s200/KapMnisz2.jpg)
Obierz cebulę i kapustę z zewnetrznych liści. Pokrój kapustę w centymetrową kostkę.
Posiekaj cebulę drobnoi zeszklij ją na masle po czym dodaj kapustę. lekko ją posól i duś kilka minut,
Gdy zmieknie dodaj tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz do smaku.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5NJUWHpdev49aXPVzh-M7TknqmTR1-SQwamqPNLWPUKxVdTLGmfQU2wLw3kckC4qjtp3NI1S1f7Rr6up7gZImAnHsnhKJE5PFYkhS-LRXdAFyqL-8zPKEAEYt1m0XmUXkwMG-ohvmDhUl/s200/KapMnisz1.jpg)
Na małym ogniu duś jeszcze kolejne kilka minut, dodaj syrop mniszkowy z imbirem i sok z cytryny do smaku.
Jeśli nie masz syropu mniszkowego dodaj miód i szczyptę imbiru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz