Nie będę wam przepisywała info o cudownych właściwościach tych małych ziarenek, a jest ich sporo. Zajrzyjcie do Wikipedii.
Wykonanie deserów na bazie chia jest banalnie proste, jeśli komuś nie przeszkadza lekka galaretkowatość nasion po ich napęcznieniu - na pewno je polubi.
W ostatnim czasie przygotowałam kilka deserów z chia najzdrowszych bo bez cukru.
Na początek pudding chia z mandarynką.
Chia z mlekiem sojowym i mandarynką
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLKY4G-WTU9ALj9khK5FMFUOmPC1wWkG-Kaz31-nfE6ydV6By7Fv11RcIy7QT14PfUDKirRkRt0TdjZly_iT8T4Bjshl-wIrrC_TMwTAdGvxo-V709Wk75GTNjyffC_6iTwgB5KpAjO-03/s280/DesMandChia3.jpg)
- 200 ml mleka sojowego waniliowego
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżka płynnego miodu akacjowego
- filety z 4 mandarynek lub gotowe z puszki
- listki mięty do dekoracji
Do litrowego słoika wlej mleko sojowe waniliowe. Dodaj nasiona Chia i miód akacjowy . Zakręć słój i wstrząśnij wielokrotnie .
Wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Przełóż masę do kieliszków. Ułóż na górze filety mandarynek.
Udekoruj gałazkami mięty. Podawaj desery od razu póki masa jest schłodzona.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_xeIqA7pCzvkpb0fXEs_QanIX_69bTG8WtVg5oPRP1XzPCAO57VA5LqMexXFeRbb2Zo6NKJ2DCex5rK4fzrRwQCnNIbk8r8mNBRLDZ5SF4PErUcrUtz1peVZVkFWVbiTQO_VCGeEARnhn/s280/DesMandChia2.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz