I znowu dietetycznie i w dodatku szybko!
Lekka i szybka zupa z piersi kurczaka.
- 1 pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ostra papryczka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Zagotowujemy 1 litr wody mineralnej niegazowanej (lub zwykłej) w garnku.
Kroimy kurczaka w drobną kostkę. Obieramy warzywa. Marchewkę i pietruszkę nacinamy po bokach tak, by po przecięciu w plasterki powstały kwiatki. Kroimy selera i wycięte paseczki drobno, a pietruszkę i marchew w plasterki. Do gotującej się wody wsypujemy kurczaka, a po chwili warzywa i jedną całą papryczkę. Siekamy drobno imbir i dodajemy do zupy. Dodajemy oliwę i gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Sprawdzamy, czy mięso i warzywa są miękkie, wyjmujemy papryczkę, której ostrość przeniknęła do zupy, dodajemy pietruszkę.
Zupę podajemy na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz