Wymiotłam ze spiżarki wszystkie warzywka, a trochę tego było:
papryczki (ostre i słodkie), seler naciowy, marchewka, seler korzeniowy, brokuł, cebula czerwona i żółta, pomidorek.... (oj chyba wszystko wymieniłam)
podgotowałam warzywka na parze (mają świetny smak) po czym zapiekłam pod zdrową, razową kruszonką z dodatkiem smalczyku ziołowego. Kolacja była przepyszna, jak skwitowali jej uczestnicy.
I jaka prosta w wykonaniu!
Bukiet warzyw pod smakowitą kruszonką
- warzywa korzeniowe (2 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka )
- 1 niewielki brokuł
- kilka łodyg selera naciowego
- 1-2 papryczki ostre
- 1 niewielka papryka słodka
- 1 cebulka żółta (lub kilka szalotek w całości)
- 1 cebulka czerwona
- kawałek pora
- 1/2 główki czosnku
- 1 pomidor
- 2 łyżki smalczyku z ziołami ogrodowymi "Smakowita Pajda"
- 3 łyżeczki mąki pełnoziarnistej (orkiszowej, owsianej lub pszennej)
- 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
- 3 łyżeczki zmielonych orzechów (włoskich lub innych)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- sól, pieprz biały do smaku
Do miseczki włóż 2 łyżki (z lekkim czubem) smalczyku z ziołami ogrodowymi "Smakowita Pajda", dodaj siemię lniane i mąkę pełnoziarnistą.
Za pomocą widelca ugnieć kruszonkę.
Na końcu dodaj orzechy, wymieszaj i wstaw do lodówki.
Umyj i obierz warzywa. Korzeniowe pokrój w plasterki, a brokuła podziel na różyczki.
Gotuj krótko warzywa na parze na pół twardo posypując je odrobiną soli (choć nie jest to konieczne) i dodając przeciętą poziomo główkę czosnku.
Ja ugotowałam je w oddzielnych koszyczkach parowaru, ale jeśli nie masz tego urządzenia możesz zrobić to na sitku nad gotującym się wrzątkiem.
Pozostałe warzywa pokrój w mniejsze cząstki, cebule w piórka, seler naciowy i paprykę słodką w plasterki, ostrą drobniej.
Półmisek żaroodporny wysmaruj olejem rzepakowym. Na dno wyłóż warzywa korzeniowe podgotowane na parze, na nich ułóż pozostałe warzywa za wyjątkiem brokułów.
Oprósz wszystko białym pieprzem wprost z młynka. Posyp schłodzoną smakowitą kruszonką i wstaw do gorącego piekarnika (190 st.C.). Zapiekaj warzywa do chwili aż kruszonka będzie przyrumieniona.
Czas zapiekania zależy od opcji piekarnika.
Mnie zajęło to 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika udekoruj zapiekankę różyczkami brokuła i wstaw jeszcze raz zapiekankę na kilka minut by różyczki się podgrzały.
Podawaj od razu jako danie wegetariańskie lub jako dodatek do mięsa.
Biorę udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są Z T Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
„Smakowita Pajda zaskoczyła mnie,
że nawet bez umiejętności gotowania
z dodatkiem smalczyku ziołowego
można wyczarować zdrowe i smakowite dania!"
pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńJej, chwilę mnie nie było, a tu oczu nie można oderwać od tylu smakowitości!
OdpowiedzUsuń