Strony

9 lutego 2014

Bukiet warzyw pod smakowitą kruszonką

Zachęcona pochwałami MG na temat obiadowych krokietów z dyniówką postanowiłam  jeszcze tego samego dnia wypróbować kolejny mój pomysł na danie ze smalczykiem.
Wymiotłam ze spiżarki wszystkie warzywka, a trochę tego było:
papryczki (ostre i słodkie), seler naciowy, marchewka, seler korzeniowy, brokuł, cebula czerwona i żółta, pomidorek.... (oj chyba wszystko wymieniłam)
podgotowałam  warzywka na parze (mają świetny smak) po czym zapiekłam pod zdrową, razową kruszonką z dodatkiem smalczyku ziołowego. Kolacja była przepyszna, jak skwitowali jej uczestnicy.
I jaka prosta w wykonaniu!



Bukiet warzyw pod smakowitą kruszonką



  • warzywa korzeniowe (2 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka )
  • 1 niewielki brokuł
  • kilka łodyg selera naciowego
  • 1-2 papryczki ostre
  • 1 niewielka papryka słodka
  • 1 cebulka żółta (lub kilka szalotek w całości)
  • 1 cebulka czerwona
  • kawałek pora
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki smalczyku z ziołami ogrodowymi "Smakowita Pajda"
  • 3 łyżeczki mąki pełnoziarnistej (orkiszowej, owsianej lub pszennej)
  • 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżeczki zmielonych orzechów (włoskich lub innych)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz biały do smaku



Do miseczki włóż 2 łyżki (z lekkim czubem) smalczyku z ziołami ogrodowymi "Smakowita Pajda", dodaj siemię lniane i mąkę pełnoziarnistą.








Za pomocą widelca ugnieć kruszonkę.
Na końcu dodaj orzechy, wymieszaj  i wstaw do lodówki.







Umyj i obierz warzywa. Korzeniowe pokrój w plasterki, a brokuła podziel na różyczki.
Gotuj  krótko warzywa na parze  na pół twardo posypując je odrobiną soli (choć nie jest to konieczne) i dodając przeciętą poziomo główkę czosnku.

Ja ugotowałam je w oddzielnych koszyczkach parowaru, ale jeśli nie masz tego urządzenia możesz zrobić to na sitku nad gotującym się wrzątkiem.
Pozostałe warzywa pokrój w mniejsze cząstki, cebule w piórka, seler naciowy i paprykę słodką w plasterki, ostrą drobniej.
Półmisek żaroodporny  wysmaruj olejem rzepakowym. Na dno wyłóż warzywa korzeniowe  podgotowane na parze, na nich ułóż pozostałe warzywa za wyjątkiem brokułów.
Oprósz wszystko białym pieprzem wprost z młynka. Posyp schłodzoną smakowitą kruszonką i wstaw do gorącego piekarnika (190 st.C.). Zapiekaj warzywa do chwili aż kruszonka będzie przyrumieniona.
Czas zapiekania zależy od opcji piekarnika.
Mnie zajęło to 20 minut.




Po wyjęciu z piekarnika udekoruj zapiekankę różyczkami brokuła i wstaw jeszcze raz zapiekankę  na kilka minut by różyczki się podgrzały.
Podawaj od razu jako danie wegetariańskie lub jako dodatek do mięsa.








Biorę udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są Z T Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

 „Smakowita Pajda zaskoczyła mnie, 
że nawet bez umiejętności gotowania 
z dodatkiem smalczyku ziołowego
można wyczarować zdrowe i smakowite dania!" 


2 komentarze: