Paseczki śledzia zatopione w kwaśnej, oprószonej pieprzem śmietanie smakują wybornie.
Zresztą spróbujcie sami.
Śledzik na ziemniaczkach.
- 1 opakowanie Lisner filety śledziowe w oleju a'la Matjas 460 g
- 6 średnich ziemniaków
- 1 duża pietruszka
- 1 czerwona cebula
- 5 dag masła
- 100 ml mleka
- szczypta cukru
- 200 ml wiejskiej kwaśnej śmietany (lub jogurtu w wersji light)
- wiązka mizuny lub innej sałaty
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny do posypania
- szczypior do dekoracji
Filety śledziowe a'la Matjas odsącz z oleju i pokrój w paseczki.
Obierz ziemniaki i pietruszkę. Pietruszkę pokrój w plasterki (gotuje się dłużej).
Ugotuj ziemniaki razem z pietruszką w lekko posolonej i posłodzonej szczyptą cukru wodzie.
Obierz czerwoną cebulę i pokrój ja w piórka.
Po ugotowaniu ziemniaków odlej wodę, przeciśnij ziemniaki i pietruszkę przez praskę.
Dodaj mleko, masło, pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową.
Wymieszaj, dopraw do smaku solą.
Umyj i osusz sałatę.
Na talerzach rozłóż sałatę, połóż ring - wypełnij go masą ziemniaczano-pietruszkową.Wyjmij pierścień.
Jeśli nie masz takiego kółka uformuj kopczyk z pure.
Na górze każdej porcji rozłóż gęstą kwaśną śmietanę lub jogurt (typu bałkańskiego).
Na jogurcie ułóż paseczki śledzia i piórka czerwonej cebuli.
Udekoruj porcje szczypiorem i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńTego też nie znam, ale wygląda bardzo ładnie, rzeczywiście może udekorować stół.
OdpowiedzUsuń