Zawijaski śledziowe w ogórku
- 4 filety śledziowe w olejub a'la Matjas firmy Lisner
- 1 długi zielony ogórek
- 1 mała czerwona cebula
- 150 ml gęstej kwaśnej śmietany (lub jogurtu typu bałkańskiego)
- starta skórka z cytryny
- sól, pieprz
- rukola do dekoracji
Filety śledziowe a'la Matjas odsącz z oleju i pokrój każdy na trzy długie paski.
Obierz cebulę. Pokrój ją w piórka.
Umyj i osusz ogórka, pokrój go na czterocentymetrowe kawałki.
Z każdego wyjmij gniazda nasienne (nie do końca ) tak by powstały kubeczki.
Oprósz startą skórką z cytryny, solą i pieprzem, wypełnij gęstą, wiejską śmietanką po czym ułóż na górę każdego
zrolowany pasek śledzia. Udekoruj przekąski piórkami czerwonej cebuli.
Ułóż przekąski na talerzach udekorowanych rukolą.
Posyp je pieprzem świeżo zmielonym i startą skórka z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz