Nie jest tania, jednak ze względu na bogactwo minerałów i witamin, na kwasy omega 3, niski indeks glikemiczny i bardzo wartościowe białko warto ją jeść.
Tak więc zaczynam ją poznawać.
Ugotowałam ją na sypko wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem odrobiny soli, pieprzu ziołowego i oleju. W smaku przypominała trochę mak zmielony.
Stwierdziłam, że to świetny dodatek do warzyw szczególnie w diecie wegetariańskiej.
Komosa ryżowa trójkolorowa.
- 1 szklanka komosy trójkolorowej
- 2 szklanki wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Komosę zalej wodą i gotuj około 20 minut do miękkości na małym ogniu.
Gdy komosa wpije całą wodę zapakuj garnek z przykrywką w koc i odstaw na 15 minut by doszła.
Podawaj z dowolnymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz