Muffiny dyniowe buźki
- 250 g mąki
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jaja
- 150 g cukru
- 150 ml jogurtu
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 1 szklanka startego miąższu dyni
- cukier puder do posypania
Wymieszaj mąkę z kakao, proszkiem i sodą oraz szczyptą soli. W drugiej misce wymieszaj jaja z cukrem, jogurtem i olejem. Dodaj starta dynię i imbir - wymieszaj ponownie.
Do płynnej masy sypkie składniki i wymieszaj.
Foremkę silikonową przesmaruj pędzelkiem zamoczonym w oleju.
Przełóż masę do foremki.
Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min.
Po lekkim przestudzeniu wyjmij babeczki na talerz.
Przed podaniem oprósz babeczki cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz