Gotuje się ją podobnie jak ryż. Jest sypka i w smaku trochę przypomina zmielony mak.
Świetnie komponuje się z warzywami przyprawiona na pikantnie jak i na słodko w deserach z owocami. Przyrządziłam już dwa dania i chętnie podzielę się przepisami.
... a a zapomniałam napisać że często ostatnio dotuję ratatuję na bazie dyni, bo jak wiecie mam jej sporo.
Będzie więc dzisiaj znowu dyniowo :) i trochę komosowo ;)
Ratatuja dyniowa z komosą tricolore
- 1 szklanka komosy ryżowej trójkolorowej
- 2 szklanki wody
- około 75 dag miąższu dyni
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryki (najlepiej kolorowe)
- 3-4 pomidory
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka suszonego estragonu
- szczypta chilli
- sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku
- listki pietruszki do dekoracji
Ugotuj komosę wg przepisu na opakowaniu lub wg mojego przepisu (podałam go wcześniej).
Zawiń go w koc i przygotuj ratatuję.
Umyj i obierz warzywa .Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę paprykę i pomidory .
Dodaj posiekany drobno czosnek.
Lekko posól i popieprz warzywa, dodaj posiekany miąższ dyni oraz estragon.
Duś warzywa do miękkości. do chwili gdy sos odparuje. Sprawdź czy warzywa są dobrze doprawione, jeśli nie - dopraw je solą i pieprzem.
Weź niewielką foremkę (ring lub filiżankę) - przekładaj cienkimi warstwami komosę i ratatuję lekko
ugniatając łyżką.
Wywróć foremkę na talerz, udekoruj danie odrobiną warzyw i listkami pietruszki.
W ten sam sposób przygotuj kolejne porcje.
nie jadłam jeszcze komosy ... chyba pora spróbować :) fajny przepis
OdpowiedzUsuńPolecam bo bardzo zdrowa! Pozdrawiam Reniu :)
Usuńale fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że spodobało Ci się moje kolorowe danie!
Usuń