Strony

22 października 2013

Ratatuja dyniowa z komosą tricolore

Nie jestem ekspertem, jeśli chodzi o komosę - raczej działam na tym polu intuicyjnie.
Gotuje się ją podobnie jak ryż. Jest sypka i w smaku trochę przypomina zmielony mak.
Świetnie komponuje się  z warzywami przyprawiona na pikantnie jak i na słodko w deserach z owocami. Przyrządziłam już dwa dania i chętnie podzielę się przepisami.
... a a zapomniałam napisać że często ostatnio dotuję ratatuję na bazie dyni, bo jak wiecie mam jej sporo.
 Będzie więc dzisiaj znowu dyniowo :)  i trochę komosowo ;)



Ratatuja dyniowa z komosą tricolore


  • 1 szklanka komosy ryżowej trójkolorowej
  • 2 szklanki wody
  • około 75 dag miąższu dyni
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki (najlepiej kolorowe)
  • 3-4 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku
  • listki pietruszki  do dekoracji





Ugotuj komosę  wg przepisu na opakowaniu lub wg mojego przepisu (podałam go wcześniej).
 Zawiń go w koc i przygotuj ratatuję.
Umyj i obierz warzywa .Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
Na  rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę.   Dodaj pokrojone w kostkę paprykę i pomidory .
Dodaj posiekany drobno czosnek.



Lekko posól i  popieprz warzywa, dodaj posiekany miąższ dyni oraz estragon.
Duś warzywa do miękkości. do chwili gdy sos odparuje. Sprawdź czy warzywa są dobrze doprawione, jeśli nie - dopraw je solą i pieprzem.





Weź niewielką foremkę (ring lub filiżankę) - przekładaj cienkimi warstwami komosę i ratatuję lekko
ugniatając łyżką.
Wywróć foremkę na talerz, udekoruj danie odrobiną warzyw i listkami pietruszki.







W ten sam sposób przygotuj kolejne porcje.














4 komentarze:

  1. nie jadłam jeszcze komosy ... chyba pora spróbować :) fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że spodobało Ci się moje kolorowe danie!

      Usuń