Strony

15 lipca 2013

Dżem agrestowo truskawkowy.


Agrestu zerwałam sporo, więc część przesmażyłam na dżem agrestowo truskawkowy.
W smaku o wiele bardziej łagodny, bo truskawki z mojego ogródka były dosyć słodkie.




Dżem agrestowo truskawkowy.




  • 1 kg niedojrzałego agrestu
  • 60 dag cukru
  • 3 łyżki wody
  • 70 dag truskawek




Obierz i umyj agrest. Wsyp go do rondla z grubym dnem, dodaj wodę i na małym ogniu rozgotuj go  trochę pod przykryciem.
Umyj i obierz z szypułek truskawki. Pokrój je na mniejsze cząstki. Zdejmij pokrywkę, wsyp połowę cukru i trzymaj dżem na małym ogniu ciągle mieszając. Dodaj truskawki .

 Po 15 minutach  dodaj cukier i smaż kolejne 15 minut nie przerywając mieszania. Zestaw z ognia i ostudź.
Dżem zagrzej ponownie na płycie i smaż mieszając kolejne 15 minut. Przygotuj słoiki (wypraż je w piekarniku lub mikrofalówce).
Przełóż dżem  do  słoiczków, zakręć po czym pasteryzuj przez 15 minut w temp. 90 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz