Już wcześniej dostałam paczuszkę szafranu. Więc wzięłam się za dania z ryżem z dodatkiem szafranu.
Niestety za dużo gotuję, a za mało piszę, więc znowu zrobił się spory poślizg z opisem tego co działo się w mojej kuchni. Dziś postaram się opisać dania z ryżem. Na początku ryż w bakłażanie w pikantnym sosie.
Ryż szafranowy w grillowanym bakłażanie.
- 1 bakłażan
- 1 szklanka ryżu
- szczypta szafranu
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- sól do smaku
- kilka zielonych piór cebuli
- sos pieczeniowy lub pomidorowy
- harissa do smaku
Ryż zalej wodą z dodatkiem szczypty szafranu w proporcji opisanej na opakowaniu ryżu. Ja dałam na 1 szklankę ryżu - 1,8 szklanki wody.Odstaw na 15 minut. Po tym czasie lekko posól i ugotuj na małym ogniu (na płytce) pod przykryciem. Gdy ryż będzie miękki dodaj do niego masło - wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
Bakłażana pokrój w podłużne plasterki grubości pół cm.
oprósz je solą i odstaw na 10 min. Po tym czasie wytrzyj je ręcznikiem kuchennym, natrzyj czosnkiem i przesmaż na patelni grillowej skrapiając olejem.
Zagrzej sos, dopraw go harissą (lub inną pikantną pastą).
Z plastrów bakłażana formuj kubeczki spinając je wykałaczką. Napełniaj gorącym ryżem. Pióra zielonej cebuli przekrój wzdłuż na wstążki, którymi przewiązuj kubeczki z bakłażanów.Podawaj z pikantnym sosem.
świetny pomysł, fajna odmiana po ziemniakach do obiadu czy samy,m ryżu:)
OdpowiedzUsuń:) też tak sadzę
OdpowiedzUsuń