Dodatek MAGGI do marynaty to sprawdzony sposób, by mięso szybko nabrało aromatu przypraw.
Polecam ten sposób - jest rewelacyjny. Nie używamy w tym przypadku soli.
Królik upiekł się "palce lizać"!. Podałam go z dodatkiem grzybów leśnych skropionych MAGGI.
Królik marynowany w Maggi i jałowcu
- 1 królik (około 1.2 kg)
- 4 łyżki MAGGI
- 7 ziaren jałowca
- pieprz czarny grubo mielony
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki wytrawnego wina
- kilka plastrów boczku wędzonego
- pół kg grzybów leśnych
- MAGGI do smaku
- 2 łyżki masła sklarowanego
- pomidorki i pure warzywne do dekoracji
Królika pokrój na mniejsze części. Zgnieć owoce jałowca, dodaj pieprz (1/2 łyżeczki), olej i MAGGI oraz posiekany drobno boczek wędzony - wymieszaj.
Posmaruj marynatą mięso i odstaw na 1-2 godziny.Rozgrzej 1 łyżkę masła. Przesmaż królika ze wszystkich stron, podlej go winem. Po odparowaniu alkoholu piecz królika w piekarniku (w temp. 180 st.C ) pod przykryciem podlewając sosem do chwili, aż będzie miękki.
Na łyżce masła sklarowanego przesmaż na mocnym ogniu grzyby,oprósz pieprzem i skrop obficie MAGGI.
Podawaj porcje królika z dodatkiem leśnych grzybów udekorowanego pomidorkami i pure warzywnym.
super danie. Zjadłabym. pozdrowienia z Kuchni Marlenity
OdpowiedzUsuńFaktycznie królik był pyszny :)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam :)