Naleśniki z mięsem i warzywami
- ciasto : 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- około 5 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki orkiszowej razowej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- farsz : kilka plastrów pieczeni wieprzowej
- 1/2 niewielkiej kapusty pekińskiej
- 1 duża cebula czerwona
- 1 niewielka cukinia
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- Sól i pieprz czarny do smaku
- 1 łyżka masła sklarowanego lub oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka mąki
- 15 dag sera żółtego
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj trzepaczką dokładnie i odstaw na 15 minut po czym usmaż naleśniki smarując rozgrzaną patelnię odrobiną oleju.
Możesz to zrobić wcześniej i przechować je w lodówce.
Obierz cebule i pokrój ją w ćwierć plasterki. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę.
Pokrój mięso w kostkę,
dodaj do cebuli.
Pokrój drobno kapustę pekińską, dołóż do zawartości patelni, podlej odrobiną wody. Dodaj pieprz ziołowy, dopraw solą i pieprzem do smaku. Po pięciu minutach duszenia dodaj pokrojoną cukinię.
Duś ja tylko kilka minut, by pozostała chrupiąca. Mleko wymieszaj z mąką, zagęść sos.
Na każdy naleśnik nałóż farsz, posyp odrobiną startego sera , poskładaj. Resztę sera wysyp na górę naleśników. Zapiekaj w piekarniku do chwili, aż ser delikatnie się rozpłynie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz