Upiekłam stertę naleśników razowych, więc przez trzy kolejne dni jedliśmy naleśniki na kolację.
Dwa razy w wytrawnej wersji, raz na słodko.
Naleśniki z serem, miętą i stokrotką
- ciasto : 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- około 5 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki orkiszowej razowej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- farsz : 500 g sera białego
- cukier puder do smaku
- 1/2 szklanki śmietanki wiejskiej
- pęczek świeżej mięty
- mus śliwkowy do polania
- stokrotki i gałązki mięty do dekoracji
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj trzepaczką dokładnie i odstaw na 15 minut po czym usmaż naleśniki smarując rozgrzaną patelnię odrobiną oleju.
Listki mięty umyj, osusz i posiekaj drobno.
Do twarożku dodaj śmietanę i cukier puder do smaku. Rozgnieć twarożek dokładnie i wymieszaj.
Rozłóż pasek twarożku na naleśniku, posyp go posiekaną miętą i zwiń w rulon. To samo zrób z pozostałymi. Polej naleśniki musem śliwkowym.
Udekoruj stokrotkami i gałązkami mięty.
naleśniki najpyszniejsze z twarożkiem ;)
OdpowiedzUsuńJestem tego samego zdania :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, ile by nie kombinował, z twarogiem, podsmażone na masełku są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuń