Strony

9 lutego 2013

Pikantna pizza Dwa Serca

Dziś dzień PIZZY !
Czy znacie kogoś, kto nie lubi pizzy? Ja - nie.
Dziś oczywiście musiałam ją upiec. Przy okazji zrobiłam pierwszą próbę pizzy walentynkowej.
Sądzę, że taka pizza będzie miłym akcentem wieczoru. Wpadłam na pomysł, by ozdobić brzeg sezamem.
Dzięki temu brzegi są chrupiące i pyszne. Oceńcie sami...



Pikantna pizza Dwa Serca 


  • Ciasto : 25 dag maki pszennej razowej
  • około 25 dag maki pszennej białej
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka
  • farsz: 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  •  1 łyżka suszonego oregano
  •  1 łyżka suszonej bazylii
  • 5 dag masła
  • 1 łyżeczka harissy lub 1 papryczka pepperoni
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 litra przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz  do smaku
  • 25 dag żółtego startego sera
  • rozkłócone jajo 
  • kilka łyżek sezamu
  • listki bazylii do dekoracji




Wsyp  mąkę razową do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę letniego mleka, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą.
Dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 




W tym czasie przygotuj farsz. Przesmaż posiekaną drobno cebulę na maśle, zalej ją winem.
Dodaj pozostałe składniki , pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojone drobno łodygi selera naciowego,  przecier pomidorowy,suszoną bazylię, paprykę w proszku i harissę lub posiekaną  ostrą papryczkę.
Dopraw  solą i pieprzem do smaku po czym duś na małym ogniu aż sos odparuje. Odstaw do ostudzenia.



Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj na 1 cm i uformuj 4 serca. Brzegi każdego pozawijaj , by powstał ozdobny rant. 







 Ułóż po dwa razem złączone brzegami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj brzegi rozkłóconym jajem i posyp sezamem.







Na każde serce rozłóż warstwę sera, posyp oregano, a następnie paprykę z sosem.







 Wstaw do nagrzanego  do 190 st.C piekarnik i piecz przez około 15 minut.  Gdy pizza lekko się zarumieni posyp serca reszta sera i piecz jeszcze 5 minut do chwili, aż  sezamowe brzegi ładnie się zarumienią. 

 

Udekoruj serca przed podaniem listkami bazylii.






4 komentarze: