Roladki udały się wyśmienicie, więc podaję przepis. Nie miałam ryby, ale sądzę, że kasza kukurydziana niezbyt do niej pasuje. Więc myślę, że ta wersja jest super!
Roladki z kaszy a la sushi
- 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 płaty glonów do sushi
- 1 duży plaster pieczeni
- 1/2 łyżeczki pasty wasabi
- 1 łyżka majonezu lub gęstego jogurtu
- sól do smaku
- gotowane warzywa (marchew i brokuł)
Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodaj masło i pieprz . Posól do smaku – wymieszaj. Przestudź lekko kaszę. Wymieszaj pastę wasabi z majonezem lub jogurtem . Mięso pokrój w paseczki. Ułóż płat glonów na matę bambusową. Na płaty glonów nałóż warstwę letniej kaszy. Z jednego brzegu posmaruj pastą wasabi, ułóż na niej warzywa i mięso. Przy pomocy maty zwiń w roladkę.
Zawiń roladkę w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Pokrój roladki i podawaj z dodatkiem swojego ulubionego sosu.
Może to być sos chrzanowy lub keczup.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz