Na deser proponuję dietetyczny smakołyk bez cukru. Rolę ciasta pełni kaszka ugotowana na mleku z dodatkiem wanilii i kakao.
Wytrawna rolada jabłkowa.
- 500 ml mleka
- 15 dag kaszki manny
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki kakao
- laska wanilii
- 2 szklanki uduszonych jabłek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 mango
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
Włóż jabłka do rondelka, dodaj żelatynę, wymieszaj i odstaw na 15 minut, by napęczniała.
Po tym czasie podgrzej jabłka z żelatyną mieszając, aż się całkowicie rozpuści. Dodaj żurawinę,miód - wymieszaj i przestudź.
Laskę wanilii przetnij na pół i zdejmij nożem ziarenka wanilii.
Ugotuj kaszkę na mleku z dodatkiem ziarenek wanilii razem z połówkami laski.
Pod koniec gotowania wyjmij połówki laski, dodaj kakao i masło. Wymieszaj dokładnie.
Po ugotowaniu kaszki lekko ją przestudź.
Obierz mango i pokrój w paseczki.
Na papierze do pieczenia rozłożonej na macie bambusowej rozsyp orzechy, ułóż warstwę przestudzonej kaszki. Na kaszce rozsmaruj warstwę przestudzonych jabłek. Z jednej strony ułóż
pasek z kawałków mango po czym zroluj wszystko w roladę.
Zawiń roladę w papier lub folię i umieść w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie obydwie masy stężeją. Wtedy pokrój roladę i podawaj na stół.
piękna:) chętnie bym zjadła taką:)
OdpowiedzUsuńNo mojej niestety już nie ma :(
OdpowiedzUsuńAle to nic trudnego do zrobienia , kilka produktów, trochę czasu i gotowe :)
Ciekawy i bardzo oryginalny pomysł :)
OdpowiedzUsuń