W wersji bezmięsnej roladki również były smaczne.
Wegetariańskie roladki z kaszy a la
sushi.
- 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 płaty glonów do sushi
- 1/2 łyżeczki pasty wasabi
- 1 łyżka majonezu lub gęstego jogurtu
- sól do smaku
- gotowane warzywa (marchew i brukselka)
Kaszkę ugotuj wg przepisu na
opakowaniu. Pod koniec gotowania dodaj masło i pieprz ziołowy.
Posól do smaku – wymieszaj. Przestudź lekko kaszę.
Wymieszaj
pastę wasabi z majonezem lub jogurtem .
Ułóż płat glonów na
matę bambusową. Na płaty glonów nałóż warstwę letniej kaszy.
Z jednego brzegu posmaruj pastą wasabi, ułóż na niej warzywa.
Przy pomocy maty zwiń w roladkę. Zawiń roladkę w folię i wstaw
do lodówki na kilka godzin.
Pokrój roladki i podawaj z dodatkiem
swojego ulubionego sosu.
Może to być azjatycki sos słodko
kwaśny z chilli, sos śliwkowy lub sos pomidorowy.
to idealne sushi dla mnie! tradycyjne do mnie nie przemawia, więc wersja z kaszką mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że trafiłam w Twój gust :)
OdpowiedzUsuńsuper wyglądają! miałaś fajny pomysł na danie:)
OdpowiedzUsuń