Pizza "na winie"
- ciasto : 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży (1/4 kostki)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml letniej wody
- farsz:
- wędliny, mięso z kurczaka z grilla itp
- 2 rodzaje sera (parmezan i gouda)
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki wytrawnego wina
- mały koncentrat pomidorowy
- 1 mała puszka kukurydzy
- suszone : bazylia i oregano
- sól i pieprz czarny do smaku
Do miseczki wlej letnią wodę, dodaj miód, pokruszone drożdże i 100 g mąki. Wymieszaj i odstaw na około 15 minut. Gdy drożdże ruszą dodaj oliwę, resztę mąki i sól. Wyrabiaj ciasto do jednolitej masy, aż zacznie odstawać od ręki. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 min.
Przygotuj farsz. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę , dodaj pokrojoną wędlinę i mięso, przesmaż chwilę, po czym podlej winem.
Dodaj koncentrat pomidorowy, bazylię i oregano. Duś kolejne kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. odstaw do ostudzenia.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj go w placek na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, pozawijaj ozdobnie brzegi.Pozostaw ciasto na 10 minut po czym nakładaj pozostałe składniki o temperaturze pokojowej.
Rozsyp część sera, ułóż warstwą zawartość patelni, posyp odsączoną kukurydzą.
Na końcu posyp resztą sera.
Upiecz pizzę w nagrzanym do 200 st.C piekarniku na złoty kolor. (15-20 min.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz