Strony

9 stycznia 2013

Biała gryczana z grzybami

Dziś  jeszcze o kaszy gryczanej, tym razem białej.
Kasza gryczana niepalona  czyli biała ma zupełnie inny smak. Jest bardziej delikatna, dla niektórych może być mało wyrazista. Dlatego aromatyczny dodatek jest nieodzowny. Jeśli jest to danie wegetariańskie dodatkiem może być sos z papryką lub grzybami.
Grzyby leśne idealnie nadają się do tego celu . Może się powtarzam, ale bardzo lubię takie dania, a poza tym teraz to najlepszy czas na wykorzystanie zapasów grzybowych.

Biała gryczana z grzybami


  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 400 g grzybów leśnych mrożone
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • listki pietruszki do dekoracji






Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem suszonego lubczyku i 1 łyżki masła.
Wody dodaj  dwie  objętości kaszy.
















Obierz cebulę  - posiekaj ją w piórka lub kostkę. Zeszklij cebulę na łyżce masła.
Dodajemy grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i suszoną natkę pietruszki. Duś grzyby do miękkości, dopraw  sola i pieprzem.











Gorącą kaszę włóż do foremki, uklep  i wyłóż na talerz.
 Ułóż grzyby i  udekorujemy kaszę natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz