Surówka z włoskiej kapusty
- 1/2 średniej kapusty włoskiej
- 2 kwaśne jabłka
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz biały do smaku
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich oraz kilka w całości do dekoracji
Kapustę posiekaj drobno, sparz ją wrzątkiem i od razu wyłóż na sito, by woda spłynęła.
Zetrzyj jabłka w łezkę i od razy skrop sokiem z cytryny wymieszanym z miodem.
Posiekaj orzechy włoskie.
Ostudzoną kapustę wsyp do miski, dodaj jabłka, orzechy i oliwę - wymieszaj dokładnie.
Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyłóż surówkę do miski, posyp orzechami, udekoruj zwiniętym listkiem kapusty i całymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz