Mini naleśniki z kaszą i łososiem
- 25 dag filetu z łososia
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
- 1 duża czerwona cebula
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta chilli
- 1/2 szklanki wiejskiej śmietanki
- 1 jajo
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka mąki razowej
- mąka pszenna ile zabierze
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
- listki ziół, kilka łyżek keczupu
- papryka czerwona w proszku do dekoracji
Przygotuj marynatę. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny i miód, dodaj pieprz i sól do smaku.
Pokrój łososia w kostkę, włóż go do marynaty i odstaw na 15 minut.
Przygotuj ciasto na naleśniczki.
Wymieszaj jajo z mlekiem, dodaj siemię, tymianek, mąkę razową. Mieszając dodawaj mąkę pszenną w takiej ilości, by otrzymać ciasto naleśnikowe. Obierz cebulę, posiekaj ją drobno. Połową dodaj do ciasta , wymieszaj i usmaż mini- naleśniczki.
Drugą połowę cebuli zeszklij na 1 łyżce masła sklarowanego.
Dodaj łososia razem z marynatą, przesmaż krótko po czym zalej śmietaną, dodaj paprykę i chilli do smaku - duś do miękkości ryby (około 10 minut). Na końcu dodaj kaszę, podgrzej ją w sosie śmietanowym z łososiem.
Sprawdź czy farsz jest dobrze doprawiony, jeśli nie, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Nakładaj farsz na naleśniki, z połówek naleśniczków zwiń kwiatek do dekoracji.
Na każdym kwiatku zrób kleks keczupem, oprósz papryką i udekoruj listkami ziół. Podawaj od razu na gorąco.
pięknie podane nic tylko zjeść:)
OdpowiedzUsuńZapraszam Justynko!
OdpowiedzUsuń