Dziś podałam go z dodatkiem kakao w pomarańczowej miseczce.
Deser z kaszki w pomarańczy.
- 4 pomarańcze
- 250 ml mleka
- 2 łyżki kaszki manny
- 2 łyżki kakao rozpuszczalnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- szczypta kardamonu
- listki mięty
- łyżeczka kakao do dekoracji
Pomarańcze umyj dokładnie i przetnij poziomo.
Z górnej części wyjmij miąższ i pozostaw do dekoracji.
Na rozgrzaną patelnię włóż łyżkę miodu. Gdy lekko zbrązowieje włóż miąższ z pomarańczy.
Duś powoli z dodatkiem szczypty kardamonu. Gdy płyn odparuje a masa zgęstnieje zestaw patelnię z ognia.
Nakładaj do miseczek z pomarańczy warstwami kakaową kaszkę i masę pomarańczową.
Górę udekoruj cząstkami pomarańczy, posyp kakao i startą skórką z górnych części pomarańczy.
Na końcu udekoruj każdy deser gałązką mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz