Kasza jęczmienna z maślakami.
- 250 g kaszy jęczmiennej
- 500 g maślaków (świeżych lub mrożonych)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1/2 szklanki śmietanki wiejskiej
- sól i pieprz biały do smaku
- listki pietruszki do dekoracji
Ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie miękka dodaj łyżkę masła, wymieszaj i odstaw pod koc lub w inne ciepłe miejsce.
Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj je drobno. Na rozgrzanej na patelni 1 łyżce masła zeszklij cebulę, dodaj grzyby i na dość ostrym ogniu przesmaż je przez 5 minut. Dodaj posiekany czosnek, suszoną natkę pietruszki i śmietankę. Duś grzyby do miękkości na wolnym ogniu.
Pod koniec dopraw solą i białym pieprzem. Nakładaj porcje kaszy na talerze, na kaszy ułóż porcje grzybów. Udekoruj listkami pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz