Kruche ciasto, suszone śliwki i czekolada.
Rożki śliwkowe
- płat ciasta kruchego wg ulubionego przepisu lub gotowego
- 1 szklanka suszonych śliwek
- 150 g czekolady
- 1 łyżka mleka
- 5 dag masła
- masło sklarowane do wysmarowania foremek
Foremki w kształcie rożków (wysmarowane uprzednio sklarowanym masłem) wylep rozwałkowanym na 0,5 cm ciastem kruchym. Piecz rożki w nagrzanym do 180 st.C piekarniku na złocisty kolor.
Po ostudzeniu w zagłębienia włóż posiekane drobno suszone śliwki.
Rozpuść czekoladę z odrobiną mleka w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady wkręć masło.
Polej czekoladą rożki i odstaw w chłodne miejsce do chwili, aż czekolada stężeje.
ale fajne foremeczki no i rogaliki też :)
OdpowiedzUsuń