Tym razem pyszna zupa koperkowa z ziemniaczanymi kluseczkami. To niezwykle prosty przepis.
Kaporleves czyli węgierska zupa koprerkowa.
- zupa: pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 50 ml wiejskiej kwaśnej śmietany
- sól i biały pieprz do smaku
- knedelki: 2 ziemniaki
- 1 jajo
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka mąki pszennej
Z masła i mąki zrób zasmażkę. Dodaj posiekany koperek, zdejmij z ognia i mieszając powoli wlewaj szklankę zimnej wody. Wstaw znowu garnek na ogień, dolej 3/4 litra wody i zagotuj. Dopraw sola i pieprzem. Z ugotowanych uprzednio, przetartych ziemniaków, masła, jaja i mąki zagnieć ciasto na kluseczki. Uformuj z niego małe kuleczki i ugotuj w zupie.
Na końcu dodaj do zupy śmietanę wymieszana z małą ilością gorącej zupy, by się nie zważyła. Podawaj zupę gorącą z listkami koperku do dekoracji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz