Tym razem zrobiłam leczo wg przepisu Roberta Makłowicza.
Węgierskie leczo na zimę.
- 4 duże cebule
- 1 kg papryki
- 1 kg pomidorów
- 2 ostre papryczki
- pół główki czosnku
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w półplasterki cebule.
Dodaj pokrojoną w paski paprykę słodką i ostrą. Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój w kosteczkę i dodaj do papryki.
Na końcu dodaj posiekany drobno czosnek i niewielką ilość soli. Jeśli pomidory nie są zbyt dojrzałe na słońcu dodaj pół łyżeczki cukru.
Duś około 10 minut. Gorące leczo wkładaj do wyprażonych słoiczków i pasteryzuj 15 minut na wolnym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz