Kolejne mięsne dania, które opiszę podaje się z kluseczkami o nazwie galuszki, więc zacznę od nich własnie.
Część mąki w oryginalnym przepisie zastąpiłam mąką orkiszową pełnoziarnistą, by były zdrowsze.
Są szybkie w przygotowaniu, jednak potrzebny jest przyrząd do przecinania strużek ciasta.
Kiedyś przyjaciółka Halinka pokazała mi sprytny sposób na kluseczki z wykorzystaniem lejka.
Galuszki z lejka.
- 2 jaja
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarniostej
- ok. 300 g mąki pszennej
- 200 ml wody źródlanej
- szczypta soli
Z jaj, wody, mąki i szczypty soli wyrób gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Ciasto powinno być o takiej konsystencji by swobodnie spływało przez lejek.
Zagotuj wodę, lekko ją posól. Wlej ciasto do lejka i umieść nad wrzątkiem.
Przecinaj lejące ciasto tak, by kluseczki miały długość 1 cm.
Gdy kluseczki wypłyną wyjmij je łyżką cedzakową.
Te, które użyjesz później przelej zimną wodą. Możesz je przesmażyć wtedy na masełku.
Kobieto! Ile ja się ciekawych rzeczy u Ciebie dowiaduję! patencik z lejkiem jest za dychę :-)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł z lejkiem
OdpowiedzUsuń