Na początek pyszna zupka dyniowa z dodatkiem pora i jabłuszka.
Krem dyniowo-porowy.
- 1 średnia dynia
- 1 duże kwaśne jabłko
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 gruby por
- 1,5 l bulionu drobiowego (lub wody)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz do smaku
- szczypta imbiru
- pół szklanki śmietanki kremowej
- groszek ptysiowy lub grzanki
Obierz dynię, pokrój miąższ w kostkę. Oczyść pora i pokrój jego jasną część.
Obrane warzywa przesmaż krótko na maśle, zalej bulionem. Dodaj posiekany czosnek i obrane, pokrojone w cząstki jabłko oraz kurkumę.
Ugotuj do miękkości po czym zmiksuj zupę i dopraw solą, pieprzem oraz imbirem. Dodaj miód. Zapraw zupę śmietanką hartując ją uprzednio.
Podawaj zupę z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Serdecznie zapraszamy na Halloweenowy konkurs gdzie do wygrania jest bon o wartości 40zł do zrealizowania w księgarni Gandalf :) Jeszcze tylko przez 2 dni :)
OdpowiedzUsuńhttp://babylandiaa.blogspot.com/2012/10/halloweenowa-niespodzianka.html
Z góry bardzo przepraszam za spam...