Babeczki z nadzieniem dyniowym.
- płat ciasta kruchego lub francuskiego
- 1 szklanka startego miąższu dyni
- 1 szklanka startego kwaśnego jabłka
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- kawałek imbiru
- 2 łyżki cukru
- 1 duże jajo
- 1/2 szklanki gęstej śmietanki
- stopiona czekolada biała i deserowa do dekoracji
Przygotuj nadzienie. Jajo zmiksuj z cukrem , dodaj śmietankę i odciśnięte z nadmiaru soku starte jabłko i dynię. Zetrzyj lub posiekaj drobniutko imbir i dodaj do masy.
W każde wgłębienie nakładaj suszoną żurawinę a następnie masę dyniową.
Na górze ułóż dekorację ze skrawków ciasta. Zrób ruloniki i ułóż je w kształt dyni.
Piecz około 25 minut, aż nadzienie się upiecze.
Po ostudzeniu brzegi udekoruj białą czekoladą, a środek ciemną jak na fotce, lub inaczej .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz