Dyniowe buźki.
- 1 jajo
- 2 łyżki gęstej śmietanki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 szklanka startego miąższu dyni
- 1 szklanka startego kwaśnego jabłka
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka drobno startego imbiru
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- ok. 2 szklanek mąki pszennej
- czekolada biała i deserowa (1/2) do dekoracji
- 1 łyżka soku pomarańczowego
Połącz wszystkie mokre składniki czyli jajo, śmietankę, olej, starte jabłko, dynię oraz imbir.
Dodaj cukier i żurawinę - wymieszaj.
Do oddzielnej miski przesiej mąkę, proszek i sodę.
Wymieszaj składniki mokre z suchymi, nakładaj masę do silikonowych foremek muffinkowych.
Piecz około 25 minut w temp. 180 st.C
Stop czekoladę białą i deserową w oddzielnych miseczkach.
Do białej dodaj soku z kwaśnej pomarańczy lub cytryny - wymieszaj.
Po ostudzeniu babeczek posmaruj boki białą czekoladą, a ciemną przy pomocy dekoratora zaznacz dyniowe buźki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz