Strony

23 maja 2012

Placuszki szparagowo-marchewkowe.


Do zupy ugotowałam za dużo kaszy. Została 1 szklanka kaszy, więc postanowiłam połączyć ją znowu ze szparagami - tym razem w postaci placków.

  Placuszki szparagowo-marchewkowe. 


  •  1 pęczek białych szparagów
  • szczypta cukru 
  • szczypta soli
  • 1 szklanka ugotowanej  kaszy jaglanej
  • 2 młode marchewki
  • 2 jaja
  • 2 łyżki  śmietanki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta białego pieprzu
  • olej roslinny do smażenia
  • listki bazylii do dekoracji









Z umytych uprzednio szparagów odłam główki (około 4 cm) i włóż do  sitka do gotowania na parze.
Pozostałe części obierz z włókien.

Do garnka pod sitkiem włóż dolne części szparagów, zalej je małą ilością wody, dodaj szczyptę soli i cukru.
Gotuj razem około 15 minut.



 
Połowę szparagów (tylko dolnych części) pokrój drobno.Marchewkę obierz i zetrzyj w drobną łezkę.
Wymieszaj  wszystko z jajami, kaszą jaglaną. Dopraw masę szczypta pieprzu i soli.






Smaż placuszki na rozgrzanym na patelni oleju.
Pozostałe  dolne części szparagów zmiksuj z wodą z gotowania na gładko.Będzie stanowił sos do placków.
Dopraw sos do smaku przyprawami, zapraw go śmietanką wymieszaną z mąką i odrobiną wody.







Główki szparagów wrzuć do sosu, by się zagrzały.Wykładaj placuszki na talerz.Podawaj je polane sosem z główkami szparagów.
 Przed podaniem udekoruj je listkami bazylii. Szparagi na stół

1 komentarz: