Na początek jeszcze raz kuchnia francuska i pyszna zupa cebulowa.
Francuska zupa cebulowa.
- 4 duże cebule
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki wina
- 1,5l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka tymianku
- 4 razowe grzanki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 8 łyżek startego żółtego sera
- sól i pieprz biały do smaku
- 1 ząbek czosnku
- szczypior do dekoracji
Obierz cebule i posiekaj je drobno. Przesmaż je na 2 łyżkach masła do chwili , aż się zezłocą.
Podlej cebule winem, odparuj alkohol po czym podlej bulionem, dodaj tymianek i gotuj na bardzo małym ogniu około 20 minut. Zagęść zupę mąką wymieszaną w 1/2 szklance wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na łyżce masła przyrumień grzanki, posyp je połową żółtego sera.
Nalej zupę do miseczek, ułóż grzanki na górze , posyp je resztą sera i zapiekaj chwilę, aż ser się rozpuści.
Podawaj udekorowane kratką ze szczypiorku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz