Dziś opiszę jak robiła to moja Babcia, czyli ze starego notatnika. Taką kapustę jedliśmy z żeberkami lub z duszoną w cebuli wieprzową szynką.
Parzybroda z wieprzowiną duszoną w cebuli.
- 70dag wieprzowiny (łopatki lub karczku)
- pół kg cebuli
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól, pieprz czarny do smaku
- 70 dag ziemniaków
- 70 dag kiszonej kapusty
- 1 łyżka smalcu domowego z cebulką
- pieprz ziołowy do smaku
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso ze wszystkich stron, posyp posiekaną cebulą, - przesmaż ją z mięsem, aż się zarumieni. Podlewaj mięso bulionem, posyp przyprawami i duś do miękkości. Pod koniec duszenia dopraw mięso i przestań podlewać, by sos się zagęścił naturalnie.
Obierz ziemniaki, ugotuj je w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj kapustę w małej ilości wody. Do gotującej kapusty dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
Ugotowane ziemniaki pognieć dokładnie, połącz z kapustą. Dodaj smalec, dopraw solą, pieprzem ziołowym i czarnym do smaku.
Podawaj parzybrodę na gorąco z plastrami wieprzowiny.
Podawaj parzybrodę na gorąco z plastrami wieprzowiny.
Lubię takie smaki, pycha :)
OdpowiedzUsuń