regularnie dwa razy w tygodniu piekę zgrabny bochenek.
Coraz lepiej mi się udaję, więc zaczynam fantazjować, zmieniać proporcje mąki pełnoziarnistej i uniwersalnej oraz dodatki.
Moim ulubionym chlebem jest ...
Chleb z orzechami
- 1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego
- 1 szklanka wody żródlanej
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 3 dag drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej do rozczynu
- 1/2 kg mąki pszennej zwykłej
- 1/2 kg pełnoziarnistej mąki pszennej
- 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
- 2 płaskie łyżeczki soli
Drożdże wymieszaj z letnim mlekiem z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki.
Odstaw do wyrośniecia w ciepłe miejsce. Mąkę pszenną i żytnią wsyp do dużej miski.
Dodaj mleko, zakwas oraz wzburzony zaczyn drożdżowy- wyrób ciasto.
Po kilku minutach wyrabiania dodaj zmielone orzechy oraz sól.
Wyrabiaj do chwili, gdy ciasto bedzie odstawać od łyżki.
Pod koniec wyrabiania dodaj pokruszone grubo orzechy.
Zostaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po 15 minutach oprósz ciasto mąką, uformuj wałek i wstaw
go do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej maką foremki.
Ciasto powinno sięgać 2/3 wysokości foremki.
Odstaw je do ponownego wyrośnięcia.
Gdy ciasto wypełni całą formę wstaw je do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika.
Piecz w wysokiej temperaturze około 20 minut,
a następnie zmniejsz temp. do 120 st C. i piecz jeszcze około godziny.
Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy chleb jest dobrze wypieczony.
Z orzechami musi być na prawdę pyszny. Zjadłabym taką jeszcze cieplutką kromeczkę;)
OdpowiedzUsuńChleby z orzechami są rewelacyjne:) piękny biochen:)pozdrawiam Jolanta Szyndlarewicz
OdpowiedzUsuńPiekłam ten chlebek wg tego przepisu. Był to jeden z najlepszych chlebków jaki upiekłam. Rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że wypiek tak dobrze się udał :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!