![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJ4SvAN1vpPSVbW-H6qMISd4QYHE7C5aqXikS7KtcxzYmvj1IHl6oeWUps4AO7OBDmOjQWBrbeKeD0EZoSqEEgXWLcj0O-AZqPuxxdzBAV_ZLAQ1k9ll1i5-U0vFy5gSNDND2bTcDWDPn4/s280/RacJagod4.jpg)
Strony
▼
27 lipca 2015
16 lipca 2015
Piegowata kasza gryczana prażona z kurczakiem i warzywami
Piegowata kasza gryczana prażona z kurczakiem i warzywami
- 1 torebka kaszy gryczanej prażonej Kupiec
- 1 czerwona papryka
- 1 niewielka cukinia
- 1 szklanka młodego groszku
- 1 czerwona cebula
- 1 duża pierś z kurczaka
- Olej roślinny
- Sos sojowy
- Sól i pieprz do smaku
- Liście szpinaku do dekoracji
Oczyść pierś z kurczaka i pokrój ja w plasterki (1/2 cm). Skrop je niewielką ilością sosu sojowego. Ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu.
Oczysc warzywa i pokrój je. Cukinię ponacinaj wzdłuż wycinając paseczki. Pokrój ją w plasterki. Część papryki pokrój drobno a część w podłużne trójkąty. Część cebuli pokrój drobno a część w spore piórka. Na oleju przesmaż duże części warzyw, posyp je odrobiną pieprzu i soli. Zdejmij z patelni.
Paprykę i czerwona cebule posiekane drobno przesmaż na odrobinie oleju. Dodaj plasterki kurczaka i na bardzo małym ogniu przesmaż je z obydwu stron. Wyjmij kurczaka, dodaj groszek i kaszę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ułóż promieniście na talerzach warzywa i plastry kurczaka.
Centralnie ułóż kaszę i udekoruj listkami szpinaku.
Coś na ząb czyli owsianka, wisienka, gruszka i jabłuszko.
Dziś kolejny przepis z marką Kupiec.
Zdrowy deser z platkami śniadaniowymi.
Szybko, Zdrowo i pysznie!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj90uBAxTLBft-i_B8Zl09o53J0_OV7LA-uOGSVED2Go3s0CNSNClFAUd7IdlgvfCwvnjA1Bbdj_PXFap17LcIHA06U2Q_HhYc2_Zk4gu1Nkz-1L4fFHrFrUR5dL2FLHXxp-wEtcMpFPrz1/s280/kupDesOw4.jpg)
Coś na ząb - owsianka czyli wisienka, gruszka i jabłuszko.
2 porcje
Przygotuj owsinkę 'Coś na ząb' wg przepisu.
Wydrylowane wiśnie włóż do musu i przesmaż je razem do chwili aż lekko zgęstnieje. Ostudź.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjISDing9b3WExdEW1EI9d0l_h4zpuKtlI1XXExnAu-fw2izINhlEWd3ykF3F-HZjR3Dbc7FX9vT7rkfy7dPhABV9tfs8An4nvyuJKpDOFzRH0PvdaNDJl934Ctd4KZxUpy0cKNgEwtI1Vx/s200/kupDesOw2.jpg)
Zdrowy deser z platkami śniadaniowymi.
Szybko, Zdrowo i pysznie!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj90uBAxTLBft-i_B8Zl09o53J0_OV7LA-uOGSVED2Go3s0CNSNClFAUd7IdlgvfCwvnjA1Bbdj_PXFap17LcIHA06U2Q_HhYc2_Zk4gu1Nkz-1L4fFHrFrUR5dL2FLHXxp-wEtcMpFPrz1/s280/kupDesOw4.jpg)
Coś na ząb - owsianka czyli wisienka, gruszka i jabłuszko.
2 porcje
- 1 opakowanie owsianki 'Cos na ząb' gruszka
- 4 łyżki przetartych jabłek
- 1 /2 szklanki wydrylowanych wiśni
- 2 łyżki kremowego twarożku
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- Wiśnie do dekoracji
Przygotuj owsinkę 'Coś na ząb' wg przepisu.
Wydrylowane wiśnie włóż do musu i przesmaż je razem do chwili aż lekko zgęstnieje. Ostudź.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjISDing9b3WExdEW1EI9d0l_h4zpuKtlI1XXExnAu-fw2izINhlEWd3ykF3F-HZjR3Dbc7FX9vT7rkfy7dPhABV9tfs8An4nvyuJKpDOFzRH0PvdaNDJl934Ctd4KZxUpy0cKNgEwtI1Vx/s200/kupDesOw2.jpg)
Do pucharków nałóż porcję masy gruszkowej, masę jabłkowo-wiśniową. Na górze ułóż po łyżce twarożku.
Posyp każdą porcję wiórkami czekolady. Udekoruj wisienkami.
Płatki owsiane błyskawiczne w naleśnikach z warzywami i buncem
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9wUhFvOdchp3cYBm8lOUc_o3tdDloQgnl9DQvkElzrA1BcyP956_tjEqKy_K8Ug_utoAiGq_mJHcVBut9jgDNjeh3jvexvXhsi2KOc0k8ASbYj_3fGgocyx9yH6WWeahx5O6fkDJzxGi1/s280/KupNalOws9.jpg)
Płatki owsiane błyskawiczne w naleśnikach z warzywami i buncem
- 1 jajo
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych Kupiec
- 400 ml gazowanej wody
- mąka pszenna ile zabierze
- 1/2 młodej kapusty
- 1 szklanka zielonego groszku
- 1 cebula
- Posiekany estragon
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki przecieru z kwaśnych jablek
- Koper
- Natka pietruszki
- Olej roślinny
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg11nYF5BjwqrstyNf_mprS0gdNZKaGMdTX29AT-_E6pC8uJS20rq8gYIP3V1xnVkwOzLHdJrNNqZskPyTdhCv7m8kKhhzUa0QnEzM7dtO0o7nmBRicoKnYA4LXn6bV3Mjqhy4mhoehLwM3/s200/KupNalOws1.jpg)
Usmaż naleśniki.
Ukladaj naleśniki na papierze, by odsączyc tluszcz ze smażenia.
Na niewielkiej ilości oleju zeszklij posiekaną cebulę. Zetrzyj lub pokrój drobno bunc.
Pokrój kapustę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhtIVkb5t5R0lwIr9F7xhElLQ8lkoBMUVdFg87ddrb14tCDJdtZ2xtuJL2x7a6ROY4A4jm3IXPOqDcYAG8Y-Q5qC8y54-CQIlPGa56zA65TsjTQaROIFzOeNxkGJ4f5VJd3Q7O3s-lL6A11/s200/KupNalOws7.jpg)
:-)
11 lipca 2015
Ciasto jagodowe bez pieczenia
Dziś koniecznie mimo późnej pory muszę podać Wam przepis tego ciasta. Kilku osobom oobiecałam.
Jest bardzo proste a zarazem smaczne. Można wykorzystać czarne jagody leśne, jak ja lub jagody kamczackie czy też borówki amerykańskie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9sG-i2ZsPIbupQ9E-6StTG704chHkVQrx42Bkwrg5P4Z8mOM87E3tbn-yRvlOJ1OkKk-lAN4IJnaI-SJ3ui20Wct9tK4L0weZ5q4wkokclNX1npSm9f-gTLFHgcNGqsZti1cj4jzUNuE6/s280/Ciasto+jagodowe.jpg)
Ciasto jagodowe bez pieczenia
Umyj i obierz jagody.
Przygotuj jedną galaretkę wg instrukcji na opakowaniu. Wyłóż prostokątną formę folią. Rozłóż równomiernie pokruszone biszkopty. Polej je tężejącą galaretką i wstaw do lodówki. Przygotuj kolejne dwie galaretki w 250 ml wody. odstaw do schłodzenia. Ubij kremówkę. Wymieszaj ją z serkiem mascarpone.
Gdy galaretka zacznie tężeć wymieszaj ją energicznie z masą. Połowę masy rozłóż na biszkoptach, drugą połowe wymieszaj z jagodami i rozłóż ją na poprzedniej.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkGLxHajTd81QkE1lJ0ymrOucd0ZBVnAS9ydy3ibnkj1Ki6TOpMQ1YC_NZ_54umyaG7Ka2Hu2_9Uxc5wzdyTChzdQD9df4olmFNYaKl8ig6PxmsaK-23SrGtQMKSmbhUR8jT1l1DOSnb4w/s280/ciaJag2.jpg)
Odstaw do lodówki.
Przygotuj ostatnią galaretkę wg instrukcji na opakowaniu, jeśli jest upał dodaj trochę mniej wody. Posyp ciasto posiekanymi migdałami i zalej tężejącą galaretką.
Odstaw do lodówki, by galaretka zastygła.
Wybaczcie że fotki nie najlepsze, ale to ostatnie kawałki.
Zanim zdążyłam zrobić fotki ciasto zostało prawie całe zjedzone.
Jest bardzo proste a zarazem smaczne. Można wykorzystać czarne jagody leśne, jak ja lub jagody kamczackie czy też borówki amerykańskie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9sG-i2ZsPIbupQ9E-6StTG704chHkVQrx42Bkwrg5P4Z8mOM87E3tbn-yRvlOJ1OkKk-lAN4IJnaI-SJ3ui20Wct9tK4L0weZ5q4wkokclNX1npSm9f-gTLFHgcNGqsZti1cj4jzUNuE6/s280/Ciasto+jagodowe.jpg)
Ciasto jagodowe bez pieczenia
- 500 ml leśnych jagód
- 500 ml kremówki
- 250 serka mascarpone
- 4 galaretki cytrynowe
- 250 g biszkopcików
- około 50 g obranych i posiekanych migdałów
Umyj i obierz jagody.
Przygotuj jedną galaretkę wg instrukcji na opakowaniu. Wyłóż prostokątną formę folią. Rozłóż równomiernie pokruszone biszkopty. Polej je tężejącą galaretką i wstaw do lodówki. Przygotuj kolejne dwie galaretki w 250 ml wody. odstaw do schłodzenia. Ubij kremówkę. Wymieszaj ją z serkiem mascarpone.
Gdy galaretka zacznie tężeć wymieszaj ją energicznie z masą. Połowę masy rozłóż na biszkoptach, drugą połowe wymieszaj z jagodami i rozłóż ją na poprzedniej.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkGLxHajTd81QkE1lJ0ymrOucd0ZBVnAS9ydy3ibnkj1Ki6TOpMQ1YC_NZ_54umyaG7Ka2Hu2_9Uxc5wzdyTChzdQD9df4olmFNYaKl8ig6PxmsaK-23SrGtQMKSmbhUR8jT1l1DOSnb4w/s280/ciaJag2.jpg)
Odstaw do lodówki.
Przygotuj ostatnią galaretkę wg instrukcji na opakowaniu, jeśli jest upał dodaj trochę mniej wody. Posyp ciasto posiekanymi migdałami i zalej tężejącą galaretką.
Odstaw do lodówki, by galaretka zastygła.
Wybaczcie że fotki nie najlepsze, ale to ostatnie kawałki.
Zanim zdążyłam zrobić fotki ciasto zostało prawie całe zjedzone.
10 lipca 2015
Deser lodowy podwójnie truskawkowy
Truskawek już niewiele ... niestety kończy się sezon :(
Nie mogłam odmówić sobie tej przyjemności, by zjeść porządne lody truskawkowe z moją ulubioną polewą truskawkową.
Nadszarpnęłam trochę zapas zamrożonych już na zimę truskawek. Ale co tam!
Deser lodowy podwójnie truskawkowy
Nie mogłam odmówić sobie tej przyjemności, by zjeść porządne lody truskawkowe z moją ulubioną polewą truskawkową.
Nadszarpnęłam trochę zapas zamrożonych już na zimę truskawek. Ale co tam!
Deser lodowy podwójnie truskawkowy
9 lipca 2015
Dietetyczny deser jagodowy
Nareszcie pojawiły się leśne jagody!
Niestety są niewielkie, więc by nazbierać miarkę, trzeba się natrudzić.
To miękki owoc, więc w deserach jest pyszny!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixfGK-uqyk7KQkwl03isbHEVlvd9jnJfpO_8XcNDRtQdzQBKaJUwsZjypQQXV6eQ3qk1_v4nwMKZN_c7nFi0vSGj0HoF27rHWqoH-DDoXrtPXIUZvw2HHg1JI0NJLLqAXOLRCPPcRsKeX5/s280/JagDes.jpg)
Dietetyczny deser jagodowy
Umyj i oczyść jagody. Jogurt wlej do miseczki, dodaj jagody. Wymieszaj po czym dodaj syrop z agawy do smaku. Dodaj dwie łyżki wiórków kokosowych - wymieszaj. Ciasteczka kakaowe zetrzyj na tarce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2Gct48JONFlFerc-eXuxZuq9WRChJ5XbFV-U662Zq3QaqSjoVI82ZU-hcYqWTU9lDMiAfHfl_IV8b_bBGDDQfk0EcBtyAuRf-jTy4d-QdzfvqDqfCdkH6BXARwbn_-WvT2EC3PnfInN-D/s200/JagDes2.jpg)
Nałóż masę do miseczek. Posyp górę wiórkami kokosowymi i startymi ciasteczkami.
Udekoruj listkami mięty.
Niestety są niewielkie, więc by nazbierać miarkę, trzeba się natrudzić.
To miękki owoc, więc w deserach jest pyszny!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixfGK-uqyk7KQkwl03isbHEVlvd9jnJfpO_8XcNDRtQdzQBKaJUwsZjypQQXV6eQ3qk1_v4nwMKZN_c7nFi0vSGj0HoF27rHWqoH-DDoXrtPXIUZvw2HHg1JI0NJLLqAXOLRCPPcRsKeX5/s280/JagDes.jpg)
Dietetyczny deser jagodowy
- 3/4 szklanki czarnych jagód leśnych
- 3/4 szklanki jogurtu
- syrop z agawy do smaku
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 czekoladowe ciasteczka owsiane lub inne fit
- listki mięty do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEin6pKz2_EjbIkIPTUcIM_dl6f9XcnCoXZN2ASeC_rAlzwF0JH5Zi0A-AMP9ai-bDpadjRwHzxFz2n1Eum-9spW06e8WpVLocNQfViaH1-zpCwL4Dh_Lzc-qX4xyvq-uZL90UeR2_gBxBLc/s200/JagDes1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2Gct48JONFlFerc-eXuxZuq9WRChJ5XbFV-U662Zq3QaqSjoVI82ZU-hcYqWTU9lDMiAfHfl_IV8b_bBGDDQfk0EcBtyAuRf-jTy4d-QdzfvqDqfCdkH6BXARwbn_-WvT2EC3PnfInN-D/s200/JagDes2.jpg)
Nałóż masę do miseczek. Posyp górę wiórkami kokosowymi i startymi ciasteczkami.
Udekoruj listkami mięty.
8 lipca 2015
Deser brzoskwiniowy
Znowu przygniótł mnie nadmiar prac i upały. Nawet wieczorami ciężko był się zmobilizować i opisać kolejny dzień w kuchni. Kuchnię mam maleńką i w takie upały nie często piekę.
Ale zawsze coś pysznego w lodówce się chłodzi.
Najczęściej owocowy smakołyk taki jak ...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqjrpexF49wlbJo_D_2uUJi9JSpziSNtaFrtQyk20WvLun0b041IlS2RK_AvRgdg61_qgtHo9kSpV3PFhQo0pbHFyCcU3-kDy-cZAu1vg25FqxYqgH2V8hU6sBU3sLlS1lSC0MG8qzUhNl/s280/brzosDes.jpg)
Deser brzoskwiniowy
2 brzoskwinie
2 czubate łyżki mascarpone
cukier puder do smaku
4 kostki czekolady
listki mięty do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMUVjFQXX5AEKArTiiAjmQ8mPz8reYx0HZbV2LI4YBU4gR4bXCeUNqVnFZLShLMwCUKc7XZbFEXyRuEzb1GAza8PByJQxMAyfl8bODJc35BGXJ03ZuFIwrJtYlApgVX0qJ8Wlaby1eEyZV/s200/brzosDes1.jpg)
Umyj brzoskwinie, osusz i z każdej wykrój po 3 cząstki do dekoracji.
Resztę po wyjęciu pestek pokrój w kostkę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEivLCWiqhoBfyGNAuh_s4k3yrmimi_pp1ww_YTElYBM9bMJCXjZB0RTG5fwmGr-bsBuX-6xHO1soTknbD9AjRBcaRzDsCLpmkmadxFZfH_-mNixG2tDblB-hMSvEDj9ixJzrJWVyGrmSCVK/s200/brzosDes2.jpg)
Do brzoskwiń dodaj serek mascarpone i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Nałóż krem do pucharków, ułóż cząstki brzoskwini.
Udekoruj listkami mięty i posyp startą czekoladą.
Ale zawsze coś pysznego w lodówce się chłodzi.
Najczęściej owocowy smakołyk taki jak ...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqjrpexF49wlbJo_D_2uUJi9JSpziSNtaFrtQyk20WvLun0b041IlS2RK_AvRgdg61_qgtHo9kSpV3PFhQo0pbHFyCcU3-kDy-cZAu1vg25FqxYqgH2V8hU6sBU3sLlS1lSC0MG8qzUhNl/s280/brzosDes.jpg)
Deser brzoskwiniowy
2 brzoskwinie
2 czubate łyżki mascarpone
cukier puder do smaku
4 kostki czekolady
listki mięty do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMUVjFQXX5AEKArTiiAjmQ8mPz8reYx0HZbV2LI4YBU4gR4bXCeUNqVnFZLShLMwCUKc7XZbFEXyRuEzb1GAza8PByJQxMAyfl8bODJc35BGXJ03ZuFIwrJtYlApgVX0qJ8Wlaby1eEyZV/s200/brzosDes1.jpg)
Umyj brzoskwinie, osusz i z każdej wykrój po 3 cząstki do dekoracji.
Resztę po wyjęciu pestek pokrój w kostkę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEivLCWiqhoBfyGNAuh_s4k3yrmimi_pp1ww_YTElYBM9bMJCXjZB0RTG5fwmGr-bsBuX-6xHO1soTknbD9AjRBcaRzDsCLpmkmadxFZfH_-mNixG2tDblB-hMSvEDj9ixJzrJWVyGrmSCVK/s200/brzosDes2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjI69c6uDRT0oHlGB58_xz4Bk4pgum1by1mcgpOTTi2qT-gaMdfC827AMqZynQ35QpAHPYmAzyhi809CXymYbiW7okPFrmImZHFoSyBmbgAEce_9Lg-C6jQ7swle_SzW9NHBrfOjINK9XP9/s200/brzosDes3.jpg)
Nałóż krem do pucharków, ułóż cząstki brzoskwini.
Udekoruj listkami mięty i posyp startą czekoladą.
6 lipca 2015
Papryka zapieczona z jajami czyli obiad Singla
2 lipca 2015
Rurki z kremem truskawkowym
Pierwszy raz upiekłam takie rurki. Mając ciasto francuskie piecze się takie rurki bardzo szybko.
Krem też jest eksperymentalny. Rurki były smaczne, jednak krem jak dla mnie zbyt mało truskawkowy - czuło się zaledwie truskawkową nutę. Wymaga dopracowania :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDFrE1CD5j7DA2K7BTo96E8XgkihnwaDcLpnq1HLsn0cbp6ZrY0nJRHAZdkFVtn2GZBlG5L_ZNXIc6N0ZUld_zQ6JyrO0EsozDfltlI1Go7rmhy4L812jFc1sctgCKoQCdMyjI1Dz8LTKG/s280/rurk2.jpg)
Rurki z kremem truskawkowym
Coasto francuskie pokrój na długie paski i nawń na foremki do rurek wysmarowane małem. Upiecz wg wskazań na opakowaniu ciasta. Serek maskarpomne zmiksuj z 5 dag miekkiego masła. Do kremu dodawaj nie przerywając mieszania porcjami zmiksowane truskawki. Napełnij kremem rurki. Udekoruj truskawkami i oprósz cukrem pudrem.
Krem też jest eksperymentalny. Rurki były smaczne, jednak krem jak dla mnie zbyt mało truskawkowy - czuło się zaledwie truskawkową nutę. Wymaga dopracowania :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDFrE1CD5j7DA2K7BTo96E8XgkihnwaDcLpnq1HLsn0cbp6ZrY0nJRHAZdkFVtn2GZBlG5L_ZNXIc6N0ZUld_zQ6JyrO0EsozDfltlI1Go7rmhy4L812jFc1sctgCKoQCdMyjI1Dz8LTKG/s280/rurk2.jpg)
Rurki z kremem truskawkowym
- Płat ciasta francuskiego
- 1 szklanka musu z truskawek
- 250 g serka mascarpone
- 50 g masła
- cukier puder
- truskawki do dekoracji
Coasto francuskie pokrój na długie paski i nawń na foremki do rurek wysmarowane małem. Upiecz wg wskazań na opakowaniu ciasta. Serek maskarpomne zmiksuj z 5 dag miekkiego masła. Do kremu dodawaj nie przerywając mieszania porcjami zmiksowane truskawki. Napełnij kremem rurki. Udekoruj truskawkami i oprósz cukrem pudrem.
Racuchy drożdżowe z truskawkami
U mnie wciąż truskawkowo. Mam trochę czasu i jakoś spac nie mogę, więc opisuję zaległe wydarzenia kuchenne.Ponieważ wciąż mam zapasy dyniowe do racuchów dodałam szklankę puree.
Racuchy z truskawkami i syropem klonowym smakowały wyśmienicie!
By wzbogacić wartości odżywcze i smaki dodałam rodzynków, jagody goji i agrest.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjAh9dnh7oVoY8a-y5QbmXfCv9IvgX5h8VZMC_zLyLdo4MMAxfPhYwzmfCR1a5K6l4xIM33Ry2V3R6mYcTSge09P211PpMUoPtAUl0NwVZlW8cgjElzGF7ghn7vSEEFEb7gXIYOLkZTsiRB/s280/RacTrus.jpg)
Racuchy drożdżowe z truskawkami
Z mleka, 2 łyżek mąki, drożdży i 1 łyżki cukru przygotuj zaczyn.
Gdy zaczyn się wzburzy wlej go do misy, dodaj puree z dyni, jajo,szczyptę soli oraz stopniowo dosypuj mąkę wyrabiając dośc luźne ciasto.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtBqeNe2UXEWYtYehs-Q6hTc99Tiutd0tP32TYznOFiT80tAjumCL78umYsu8JRvaKcM1ag1Z4RrCnrTdQCLo-OR5J1dlQKHetDMiNvP-2-VD30S_NEybcbE9penR8uOte0KjSvUmrQZnd/s200/RacTrus3.jpg)
Dodaj suszone owoce. Obierz agrest i pokrój go na małe cząstki. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
odstaw do wyrośnięcia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhaBLQ4ut-tcwmsRuGhTw8-5hfydDDc_k1aJ6ZKW-IxTmd9OIxNDzDJU-WyhSvOM1eq7nlbTghRhX-6De1V-Cx5YrghuC-4NE-nnjq0qbr6-uvfiwzI2HepSt1Xkjx1WhyphenhyphengJ4Rv0gYReyh1/s200/RacTrus5.jpg)
Smaż na niewielkiej ilości oleju rumiane racuszki.
Umyj i obierz truskawki. Pokrój wieksze na połówki. Podawaj racuchy przekładane truskawkami, udekorowane listkami mięty i polane syropem klonowym.
Racuchy z truskawkami i syropem klonowym smakowały wyśmienicie!
By wzbogacić wartości odżywcze i smaki dodałam rodzynków, jagody goji i agrest.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjAh9dnh7oVoY8a-y5QbmXfCv9IvgX5h8VZMC_zLyLdo4MMAxfPhYwzmfCR1a5K6l4xIM33Ry2V3R6mYcTSge09P211PpMUoPtAUl0NwVZlW8cgjElzGF7ghn7vSEEFEb7gXIYOLkZTsiRB/s280/RacTrus.jpg)
Racuchy drożdżowe z truskawkami
- 2 dag drożdży
- 1 jajo
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/2 szklanki mleka
- mąka pszenne uniwersalna (ile zabierze)
- 1/2 szklanki rodzynków
- 2 łyżki jagód goji
- 1/2 szklanki pokrojonego drobno agrestu
- szczypta soli
- około 1 kg truskawek
- syrop klonowy
- mięta do dekoracji
- olej do smażenia
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhBQjc7lTCTr8qM7UEh-v9GFpOHNDG42FZaMuWjH-tGgkWeQLf7r4gZO_X78nY_0N_YE5Csk8V3gF-cf7lQ-qq8ffeOFjKAfFgfDscbG1Dq-eUIz7kVAp9kKYG867ZJZ9rV1-lX64QrlgEb/s200/RacTrus2.jpg)
Gdy zaczyn się wzburzy wlej go do misy, dodaj puree z dyni, jajo,szczyptę soli oraz stopniowo dosypuj mąkę wyrabiając dośc luźne ciasto.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtBqeNe2UXEWYtYehs-Q6hTc99Tiutd0tP32TYznOFiT80tAjumCL78umYsu8JRvaKcM1ag1Z4RrCnrTdQCLo-OR5J1dlQKHetDMiNvP-2-VD30S_NEybcbE9penR8uOte0KjSvUmrQZnd/s200/RacTrus3.jpg)
Dodaj suszone owoce. Obierz agrest i pokrój go na małe cząstki. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
odstaw do wyrośnięcia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhaBLQ4ut-tcwmsRuGhTw8-5hfydDDc_k1aJ6ZKW-IxTmd9OIxNDzDJU-WyhSvOM1eq7nlbTghRhX-6De1V-Cx5YrghuC-4NE-nnjq0qbr6-uvfiwzI2HepSt1Xkjx1WhyphenhyphengJ4Rv0gYReyh1/s200/RacTrus5.jpg)
Smaż na niewielkiej ilości oleju rumiane racuszki.
Umyj i obierz truskawki. Pokrój wieksze na połówki. Podawaj racuchy przekładane truskawkami, udekorowane listkami mięty i polane syropem klonowym.
Truskawki w lekkim syropie z nutą kardamonu
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh2miC3cQNxduBCzLFfmjR-UWkrwHoTr1PlTUgNB008qhhun0JIQlZI2DAIFrGl2KR1PQZoRv2BQo4u4WauxaCuQMQqPLBtZYeXBk1XFssXMH647g0AEV1miq6hhCzrKlXMOrQnu4CDXLLB/s280/TrusSyrop1.jpg)
Co roku choć kilka słoiczków przygotowuję na zimę. Są bardzo uniwersalne, bo można dodać je do lodów, do deserów lub racuchów. To coś pomiędzy dżemem a konfiturą.
Truskawki w lekkim syropie z nutą kardamonu
- 1 kg truskawek
- 1 szklanka cukru brązowego lub białego
- szczypta kardamonu
Umyj i obierz truskawki. Bardzo duże przekrój na pół, by miały mniej więcej jednakowy rozmiar.
Zasyp je cukrem i odstaw na godzinkę by puściły sok.
Przełóż truskawki razem z sokiem do rondelka, dodaj szczyptę kardamonu i na bardzo małym ogniu gotuj je by woda odparowałą i sok zmienił się w lekki syrop.
Przełóż truskawki wraz z syropem do słoiczków, Pasteryzuj 20 minut.
Marmolada truskawkowo-rabarbarowa
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnhzrbPen43N9dEqGPQirJuZYIDGdErx8-og5uhM3zge4yNULYamHC_nqQyWpo-S2G5Oqa3-_HfgDs01JN8bWEq2EY_RzCDHMNGSq7B0ovCdzWoIECKa5AUP6Ik-3Dc8RgUGCzZB5k7f3B/s280/MarmTruRab.jpg)
czy z świeżym pieczywem.
Marmolada truskawkowo-rabarbarowa
- 1/2 kg rabarbaru
- 1/2 kg truskawek
- 1 szklanka cukru brązowego (lub białego)
Umyj i obierz truskawki z szypułek, Zmiksuj je blenderem.
Umyj i obierz rabarbar.
Pokrój go w niewielkie kawałki. Wsyp rabarbar do rondelka z grubym dnem, podlej kilkoma łyżkami wody i rozgotuj pod przykryciem. Do masy rabarbarowej wlej zmiksowane truskawki, dodaj cukier i smaż wszystko mieszając by marmolady nie przypalić.
Gdy zgęstnieje włóż do słoików i pasteryzuj 20 minut.