![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJ4SvAN1vpPSVbW-H6qMISd4QYHE7C5aqXikS7KtcxzYmvj1IHl6oeWUps4AO7OBDmOjQWBrbeKeD0EZoSqEEgXWLcj0O-AZqPuxxdzBAV_ZLAQ1k9ll1i5-U0vFy5gSNDND2bTcDWDPn4/s280/RacJagod4.jpg)
- około 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki otrębów
- 1 lekko ubite jajko
- 150 ml tłustego mleka
- 250 ml jagód leśnych
- olej do smażenia
- 400 ml wiejskiej śmietany lub jogurtu
- cukier trzcinowy do posypania
- gałązki mięty do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg00xBFx2Y3nbKPN4_uQKPRhwNtZjcdxq1J6_D4jb8e5rg1TKGVVFysH2IgKWQLVrStw-COgDeuKGPyzZjJcZd96ZLZ6NXNXN82TckHVAPySBMdqE58QUp_0UzCGxxcE8D6vke1Xfc-pQmG/s200/RacJagod1.jpg)
Przesiej wiekszą część mąki z proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj otręby i jajko. Wlej mleko i wymieszaj, by nie powstały grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęsej śmietany. jesli trzeba, dosyp mąki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpYVq2A_PIuUKc_zSTVEwYd267V4lEG5IhJ-QoOoQBDnxhQDJkwlnZbgtNmTT70SJaN947rArQMs2egfDfWiVbG9cIL5w_w4qSvzYphHEG4ostpjFRHLJV9MV3E6fmOF7Z77wrHBh89-T9/s200/RacJagod2.jpg)
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
Na odrobinie oleju smaż niewielkie,
puszyste naleśniki na złoty kolor.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgGBDI22VB0p5fIhX0G-VgBAmW_xYTcjrfy98RY0FEj3fG9VAsiX_LoETt_9ZUOfEc6ecxREqkruyoOuho7VC_oJ7mfr9vd7DVjOiJw20Uj4kZobcAlmun5x6VkbezfC5LonQ0pZVPgiGKn/s200/RacJagod3.jpg)
Ułóż naleśniki na papierowych ręcznikach w ciepłym miejscu.
Podawaj naleśniki polane śmietaną lub jogurtem, posypane jagodami i cukrem trzcinowym z gałązką mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz