Lato w pełni, jak na południu Europy upały rozlały się w Polsce. Korzystając z pogody wyskoczyłam z Mamusią na kilka dni w pobliskie górki. MG dyżurował w ogrodzie i pilnie podlewał pomidorki i ogórki (te szczególnie wodopijcy!!!).
Byłam też z Wnusią na warsztatach ceramicznych. Odkryłam dziecięcą przyjemność babrania się w glinie ! Było ekstra.
A w kuchni królestwo warzyw i ekspresowe dania, bo kuchnia moja mała i w upalne dni bardzo gorąca.
Frittata ogórkowa.
Byłam też z Wnusią na warsztatach ceramicznych. Odkryłam dziecięcą przyjemność babrania się w glinie ! Było ekstra.
A w kuchni królestwo warzyw i ekspresowe dania, bo kuchnia moja mała i w upalne dni bardzo gorąca.
Frittata ogórkowa.
- pęczek ogórecznika z kwiatami
- 1 czerwona cebula
- 150 g fety
- 1 pomidor
- 4 jaja
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- plastry ogórka i listki sałaty do dekoracji
Z roślin ogórecznika zerwij wszystkie liście oraz oddzielnie kwiaty.
Umyj je, osusz i pokrój.
Obierz cebulę, posiekaj ją .
Pokrój pomidora i fetę w kostkę.
Jaja rozkłóć z mlekiem, dodaj pokrojona fetę , cebulę, pomidora i liście ogórecznika.
Wymieszaj masę, posól ją i popieprz.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę.
Wylej masę na patelnię.Smaż ją na małym ogniu pod przykryciem aż całkowicie się zetnie.
Podawaj frittatę udekorowana kwiatami ogórecznika, plastrami ogórka i sałatą (rukolą lub inną).
Pamiętaj by nie jeść szorstkich środeczków kwiatów ogórecznika, gdyż drażnią gardło.
Nawet nie mam pojęcia, jak taki ogórecznik smakuje. fajnie by było, jakby mi ktoś takie śniadanie podał...
OdpowiedzUsuńOgórecznik smakuje i pachnie ogórkowo :) w sumie nic specjalnego... tyle ze kwiaty są śliczne i wabią roje pszczółek zapylając inne rośliny. A... i ładnie wyglądają na talerzu!
OdpowiedzUsuń