Kasza gryczana niepalona to jedna z najzdrowszych kasz. Z dodatkiem warzyw smakuje wyśmienicie.
To ulubione letnie danie. Mam nadzieję, że nie zanudzę Was przepisami "kaszowymi".
Ugotowaną kaszę wepchnęłam w lejek i powstał niezły wulkan na talerzu :D
Kasza gryczana z warzywami.
- 200 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 średnia cukinia
- 1 cebula
- 2 plastry pieczeni (wieprzowej lub drobiowej)
- 1 młoda marchewka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku
- tymianek świeży do dekoracji
Ugotuj kaszę.
Umyj i obierz warzywa. Pokrój marchewkę i cukinię w zapałkę. Na oleju zeszklij posiekaną cebulkę.
Dodaj marchewkę, przesmaż ją krótko po czym podlej wodą i duś 5 minut. Pokrój drobno upieczone mięso, dodaj je do marchewki po czym dodaj cukinię. Dopraw wszystko przyprawami i duś kolejne 5 minut. Całość zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną w niewielkiej ilości wody.
Porcje kaszy wkładaj do lejka lekko ją upychając po czym wykładaj na talerz. Nakładaj sos mięsno- warzywny. Podawaj porcje udekorowane gałązkami tymianku.
Widzę, że humor Ci dopisuje... wulkan z kaszy :-D
OdpowiedzUsuńA co ? czasem wulkan człowiekowi wpadnie do głowy :-D szczególnie po saunie przez 16 godzin dziennie ....jak to ostatnio aura nam zapewnia!
OdpowiedzUsuńHo, ho ale fantazyjne danie :)
OdpowiedzUsuń