Jak już jesteśmy przy letnich słodkościach, to bardzo lubię ciasto kakaowe z czarną porzeczką.
Przepis pochodzi ze starych notatek.
Murzynek porzeczkowy.
- 500 ml umytej i obranej z szypułek czarnej porzeczki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 czubata szklanka cukru
- 5 jaj
- 2 czubate łyżki kakao
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- polewa czekoladowa
Do rondelka wlej wodę, dodaj masło, cukier, kakao olej i podgrzewaj na małym ogniu do chwili, aż powstanie płynna masa. Przestudź ją po czym mieszając dodawaj po jednym żółtku.
Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia - wymieszaj.
Na końcu dodaj pianę ubitą z białek z dodatkiem szczypty soli i delikatnie wymieszaj.
Wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp owocami po czym wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika. Piecz około 50 minut w zależności od grubości ciasta.
Po ostudzeniu polej je dowolną polewą czekoladową - ja użyłam stopionej w mikrofalówce czekolady z dodatkiem łyżki mleka.
Wow, wygląda wspaniale :) Naprawdę jestem zachwycona, musi genialnie smakować :P
OdpowiedzUsuńPowiem nieskromnie...oj tak, smakował wspaniale!
Usuń