czyli o sobotnim obiedzie. Niby klasycznie, a z wiosennym akcentem.
Wszyscy byli zadowoleni : MG bo z mięskiem, Mami bo z zieleninką a ja bo makaronowo!
Nie zdążyliśmy zjeść roszponki i wyrósł kwiatowy wiecheć.
kwiaty i gałązki górne są kruche i smaczne, więc wcinamy je w różnej postaci.
Zrobiłam pyszne pesto, ale o tym w innym poście...
Listkami i kwiatami dekoruję różne dania np. to .
Spaghetti w stylu bolońskim z kwiatem roszponki.
- 250 g makaronu
- 500 g mięsa mielonego mieszanego (wołowo- wieprzowego)
- puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 łyżka papryki słodkiej
- szczypta chilli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- ser starty do posypania (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
- listki oraz kwiaty roszponki
Na połowie masła przesmaż mięso do chwili, aż zmieni kolor.,
Zdejmij je z patelni.
Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Obierz czosnek i posiekaj go drobno.
Zeszklij cebulę na pozostałym maśle sklarowanym, dodaj pomidory.
Po chwili dodaj do pomidorów podsmażone mięso,czosnek. bazylię, paprykę i chilli.
Dopraw solą i pieprzem i duś na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie a sos odparuje.
Ugotuj makaron al dente.
Przygotuj sałatę, umyj listki i kwiaty roszponki.
Podawaj makaron z sosem, posypany listkami sałaty i udekorowany kwiatkami roszponki.
Przed podaniem posyp startym serem jeśli lubisz.
Zapraszam do siebie!
OdpowiedzUsuńPóki co dopiero zaczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego.
www.fitnessie.blogspot.com
Pozdrawiam!
Dziękuję za zaproszenie :)
UsuńNawet nie wiedziałam, że roszponka ma kwiaty. Fajnie wygląda taka dekoracja, chociaż moim Potworom spaghetti z sosem bolońskim można byłoby podać w korytkach a i tak by pożarli :-D
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię... ja tez przepadam za takim makaronem :)
Usuń