W ubiegłym roku kupiłam nowy i na razie ma dwa listki.
Cieszę się, że jest szansa że się rozrośnie.
Pozostaje rabarbar z warzywnika.
Bardzo go lubię jako dodatek do wielu potraw.
Można na przykład zrobić z niego sosik do placuszków.
Placuszki jogurtowe z sosem rabarbarowym i truskawką
- 1 jajo
- 1 szklanka jogurtu
- 2 łyżki mąki kukurydzianej pszennej
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżka słonecznika
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
- mąka pszenna ile zabierze
- 4 grube łodygi rabarbaru
- szczypta kardamonu
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka masła
- 250 g truskawek
- kilka kosteczek czekolady
- kilka łyżek bitej śmietany
- odrobina oleju do posmarowania patelni
Do miseczki wlej jogurt, dodaj jajo i wsyp siemię lniane.
Wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki - otręby owsiane, sodę
oraz szczyptę soli Mieszając dodaj mąkę pszenną w takiej ilości , by ciasto było o konsystencji gęstej śmietanki.
Usmaż placuszki na wysmarowanej olejem patelni na złoty kolor.
Obierz rabarbar, pokrój go na 2 cm kawałki.
W rondelku stop cukier brązowy po czym dodaj rabarbar i szczyptę kardamonu .
Duś go do chwili, aż zacznie się rozpadać a powstały sok lekko odparuje. Na końcu dodaj łyżeczkę masła i mieszaj do chwili, gdy się rozpuści.
Umyj truskawki. Część obierz z szypułek i pokrój w plasterki. Pozostałe pozostaw do dekoracji.
Na talerzykach układaj po placku, na każdy nałóż łyżkę sosu rabarbarowego, przełóż plasterkami truskawek, nakryj drugim placuszkiem. Na każdym ułóż kolejną łyżkę sosu i plasterków truskawek.
Górę każdej porcji udekoruj bitą śmietaną oraz całą truskawką. Posyp startą czekoladą.
Wyglądają na prawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńZmiana adresu bloga!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!
:-)
Usuń