Więc następnego dnia postanowiłam przerobić ją placki.
Nie było to łatwe, bo trudno było zimną kluchę wymieszać z jajami, ale udało się.
Placuszki smaczne, delikatne, z dodatkiem kwaśnej śmietany z kiełkami cebulowymi ....
zobaczcie sami, czy nie apetyczne?
Kluska mysiata smażona
- około 500 ml kluski mysiatej (http://gotuj-sam.blogspot.com/2014/03/kluska-mysiata.html)
- 2 jaja
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- masło sklarowane lub olej (do smażenia)
- 150 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
- kiełki cebulowe
Do masy kluskowej wbij dwa jaja, dodaj pieprz ziołowy i energicznie wymieszaj.
Na rozgrzany na patelni tłuszcz nakładaj po łyżce masy, posyp każdą płatkami owsianymi i spłaszcz za pomocą łopatki formując placuszki (masa jest dość klejąca, a posypanie płatkami ułatwia to zadanie). Smażymy je na złoty kolor z obydwu stron.
Podajemy placuszki z gęstą kwaśną śmietaną i kiełkami cebuli (lub cebulą czerwoną posiekaną w piórka).
Tę kluchę mam na uwadze, jako że tania i jak widać, można ją obrabiać na wiele sposobów :-)
OdpowiedzUsuń