Jednak czasem ma się ochotę na małe, słodkie co nieco...
Na taką okazję super daniem są słodziutkie , owocowe naleśniki.
Właśnie takie usmażyłam w weekend i użyłam do nich pysznego dżemu usmażonego dwa miesiące temu. Można jednak usmażyć go teraz korzystając z mrożonki, bo pomarańcz w sklepach nie brakuje.
Wpierw przepis na :
Dżem dyniowo-pomarańczowy
- 500 g miąższu dyni
- 2 duże pomarańcze
- 2 duże cytryny
- 1 szklanka cukru brązowego
- szczypta kardamonu
- 2 goździki
- szczypta imbiru
- 2 gwiazdki anyżu
Miąższ dyni zetrzyj w łezkę i włóż do garnka. Wyszoruj pomarańcze i cytryny.
Osusz je po czym zetrzyj skórkę z pomarańczy (tylko pomarańczową warstwę)Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj do dyni. Duś dynię w soku przez 10 minut po czym dodaj cukier,
startą skórkę z pomarańczy, sok z cytryny i przyprawy. Wymieszaj.
Duś razem często mieszając, aż dżem zrobi się gęsty i lekko szklisty.
Sprawdź czy dżem jest tak słodki jak lubisz, możesz go jeszcze dosłodzić.
Przed włożeniem do słoiczków wyjmij anyż i goździki.
Jeśli chcesz dżem przechowywać dłużej pasteryzuj go w słoiczkach.
Świetnie smakuje jako dodatek do pieczywa!
Dżem dyniowo-pomarańczowy jest obłędny! To mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńOj faktycznie jest bardzo aromatyczny :)
Usuń