Przepis znalazłam w starej książce "Specjalności kuchni polskiej" Stefana Kuczyńskiego z 1958 roku.
Przepis jest prawie taki jak z książki, jedynie zamiast 2 łyżek wody dodałam 2 rumu.
Chruścik okazał się wyśmienity, delikatny i kruchy, więc postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Nie wybijałam wałkiem ciasta, nie dosypywałam proszku, jedynie zmiksowałam mocno żółtka z cukrem i masłem.
Ponieważ był to wypiek imieninowy górę chrustu uwieńczyłam stylizowanymi chryzantemami.
Kruchy chruścik uwieńczony chryzantemą
- około 30 dag mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki gęstej (niekwaśnej) śmietany
- 2 łyżki rumu (lub wódki)
- cukier puder do posypania
- owoce z konfitury (wiśnie, agrest itp) do dekoracji
- smalec do smażenia (3 kostki)
Masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami na jasną masę. Nie przerywając ucierania dodawaj kolejno śmietanę, wódkę i 20 dag mąki. Odstaw ciasto na 20 minut przykryte folią.
Na stolnice wysyp pozostałą mąkę, wyłóż ciasto po czym zagnieć gęste, elastyczne ciasto.Podziel ciasto na 4 części
Rozwałkuj kolejno porcje na bardzo cienkie placki (im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche faworki).
Z połowy ciasta wytnij kółkiem tradycyjne faworki.
Z drugiej części wycinaj po trzy prostokąciki (jak na faworki), po brzegach ponacinaj w frędzle.
zlepiaj je po 3 lekko przekręcając tak, by powstała chryzantema. Naciśnij mocno środek, by części się zlepiły i by powstał dołek na owoc z konfitury.
Z resztek powycinaj fantazyjne liście (jak na zdjęciu).
Upiecz faworki, kwiaty i liście na złoty kolor odwracając je w trakcie pieczenia na drugą stronę.
Smalec nie powinien być zbyt gorący, by chrust się nie palił.
Po upieczeniu ułóż ciasteczka na papierowym ręczniku i ostudź.
Na talerzach układaj chrust posypując go cukrem pudrem. Na górze ułóż chryzantemy udekorowane owocami z konfitury (lub marmoladą).Ułóż stylizowane listki.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
świetnie wyglądają:) super pomysł:)
OdpowiedzUsuń