Strony

31 stycznia 2014

Śledź z chispami i pesto

Ostatnie przepisy przygotowałam w ilości na dwie porcje. To dania, które jedliśmy w ubiegłym tygodniu. Przygotowałam śledziową  ucztę i każdy próbował tego na co miał ochotę. Czasem trudno się było zdecydować co zjeść...



Śledź z chispami i pesto



  • 4 ziemniaki ugotowane w łupinach
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • 3  filety śledziowe w oleju a'la Matjas Lisner
  • pesto: pęczek świeżej bazylii
  • 70 ml oliwy extra V.
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 50 g sera tartego typu parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • gałązki bazylii do dekoracji


Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni.
Odłóż łyżkę do dekoracji, pozostałe wsyp do blendera.
Dodaj do  blendera  bazylię, obrany czosnek,  parmezan. Miksuj stopniowo wlewając  oliwę
do chwili, aż powstanie gęsta pasta. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Filety odsącz z oleju, pokrój je w kilu centymetrowa paski.
Obierz ziemniaki, pokrój je w cienkie plastry po czym smaż na patelni na gorącym maśle sklarowanym.
Gdy Chipsy będą rumiane i chrupiące układaj je na talerzach przekładając śledziem.
Polej wszystko obficie pesto, posyp orzeszkami i udekoruj bazylią.
Jeśli masz dużo czasu i siły możesz pesto przygotować ucierając składniki w moździerzu.

 

2 komentarze: