Sos na bazie gęstej wiejskiej śmietany lub jogurtu w wersji light
z dodatkiem chrzanu, jabłka i startej skórki cytrynowej to świetne połączenie smaków,
a zarazem dodatek do śledzia.
Przysmak śledziowy jabłkowo-chrzanowy
- 4 filety śledziowe solone a'la Matjas firmy Lisner
- 2 duże czerwone jabłka
- 2 łyżki startego chrzanu
- 1 duża cytryna
- 150 ml gęstej śmietany (lub jogurtu typu bałkańskiego)
- sól, pieprz
- szczypior do dekoracji
Filety śledziowe wyjmij z zalewy.Zamocz je na godzinę.
Wyszoruj cytrynę, z połowy zetrzyj skórkę tarką, z drugiej połowy zesterem lub nożykiem
w cieniutkie paseczki (do dekoracji). Wyciśnij sok z cytryny.
Wyjmij śledzie z wody, osusz je, pokrój każdy na trzy długie paski i skrop połową soku z cytryny.
Umyj jabłka, wytnij z środkowych części cieniutkie plasterki (12 szt).
wytnij gniazda nasienne i skrop pozostałym sokiem z cytryny by nie sczerniały.
Pozostałe części jabłek obierz i zetrzyj w łezkę. Włóż starte jabłka do śmietanki,
dodaj chrzan, drobno startą skórkę z cytryny. Wymieszaj sos, dopraw go sola i pieprzem.
Jeśli jabłko nie jest wystarczająco słodkie dodaj szczyptę cukru.Pokrój szczypior.
Na talerzach układaj porcje.Na krążku jabłka ułóż kółko z śledzia
wypełniając wnętrze sosem chrzanowym. Na górę ułóż kolejna warstwę i kolejną - 3 krążki na jednym talerzyku.
Górne kółko śledziowe również wypełnij sosem.
Na talerzach dodatkowo nałóż porcję sosu.
Posyp porcje pieprzem świeżo zmielonym i paseczkami skórki cytrynowej.
Udekoruj przekąski szczypiorem.
pięknie podany:) nie jadłam śledzia z jabłkiem, ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńTakie danie ładnie dekoruje stół oprócz tego, że jest smaczną przekąską. :)
OdpowiedzUsuń